Artikel från RISE Research Institutes of Sweden

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 januari 2014

Svensk-brittiskt samarbete om havsenergi

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Narec, National Renewable Energy Centre i Storbritannien, har tecknat ett avtal om strategiskt FoU-samarbete inom havsbaserad förnybar energiproduktion.

För SP och Narec markerar detta avtal nästa steg i att mer proaktivt utveckla internationella samarbeten och komplettera varandras spetskompetenser och testanläggningar.

– Vi är mycket glada över att få jobba med Narec, som är ett världsledande testcenter inom marin energi. Genom att kombinera vår kompetens, labbmiljöer och kunskaper inom tillförlitlighet, mätteknik och högspänning med Narecs testmöjligheter kan vi nu hjälpa den marina energisektorn framåt, säger Pierre Ingmarsson, projektledare på SP.

– SP och Narec har under en längre tid identifierat områden för samarbete. Genom att formalisera samarbetet skapar vi nu förutsättningarna för att dra nytta av varandras styrkor kommersiellt och inom forskningen, säger Ignacio Marti, teknisk direktör vid Narec.

– Det är jätteroligt att höra om samarbete mellan organisationer i norra England och dess partners i Sverige. Det här samarbetet bygger på det redan existerande partnerskapet mellan North East Enterprise Partnership (NELEP), Arts Council England och Västra Götalandsregionen. Båda syftar till att skapa kommersiella samarbeten och möjliggöra kunskapsöverföring mellan länderna, säger Caroline Theobald, svensk honorärkonsul.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera