Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 december 2013

Arkitektur möter textil

Ju mer intresserade arkitekter och designers blir av att kombinera analoga textila material med avancerad digital teknologi, desto mer komplexa och oväntade former kommer textil att kunna anta.

Vad händer när tyg möter arkitektur och digital designteknologi? Det var
grundfrågan när doktoranden Delia Dumitrescu sökte sig till Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. Delia Dumitrescu har bland annat undersökt hur ljus, värme och rörelse kan fungera som variabler i designprocessen. I projektet ”Knitted light” skapade hon stickade strukturer som till exempel fångar upp gatuljud och omvandlar dem till olika ljusmönster. I projektet ”Reflecting rhytms” har hon stickat upp tredimensionella former som bildar roterande mönster, vilka påverkas av rörelser i omgivningen.

– Min avhandling föreslår en ny metodik inom det som brukar kallas surface design – det vill säga design av ytstrukturer. Den öppnar nya sätt att koppla ihop fysisk och digital design, säger Delia Dumitrescu, arkitektutbildad doktorand vid Textilhögskolan och innovationssatsningen Smart Textiles, samt tidigare inskriven vid forskarskolan vid Chalmers tekniska högskola.

Smarta textilier ger möjligheter
De flesta människor är vana vid att se textil som något med en slät och passiv yta, som antingen täcker våra kroppar eller pryder våra rum. Men ju mer intresserade arkitekter och designers blir av att kombinera analoga textila material med avancerad digital teknologi, desto mer komplexa och oväntade former kommer textil att kunna anta.

Framväxten av det som brukar kallas smarta textilier gör det möjligt för en designer att kombinera den databaserade teknologin med traditionella sätt att skapa olika textila ytskikt. Och det är här, i skärningspunkten mellan arkitektur, interaktiv design och textildesign, som Delia Dumitrescu bedriver sin forskning.

– Man kan designa väldigt komplexa geometriska ytor i olika digitala plattformar. Men när de ska materialiseras uppstår olika problem. Min forskning går ut på att undersöka hur textilens olika dynamiska beteenden påverkas när man ger materialet olika uttryck.

Kompletterande utställning
I samband med disputationen öppnar en utställning på Textilhögskolan. Där visas några av de stickade textilier som Delia Dumitrescu har utvecklat under forskningen, samt de designexempel som presenteras i avhandlingen.

Utställningen hänger tätt samman med det teoretiska ramverk som utvecklas och presenteras i avhandliingen. Den konkretiserar delar av texten, säger Delia Dumitrescu.

FAKTA

Avhandlingens titel: Relational textiles: Surface expressions in space design. Ta del av avhandlingen

Disputation: Onsdag 18 december.Opponent: Katrin Mueller-Russo, professor vid Pratt Institute, New York.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera