Tema

Nytt material ger bättre tv- och datorskärmar

Länge har man inom industrin försökt förbättra prestandan på LCD-skärmar som används i bland annat datorer och tv-apparater. Forskare vid Göteborgs universitet har nu upptäckt egenskaper hos ett nytt material som kan förbättra skärmarnas kvalitet.

Material av flytande kristaller, LC (Liquid Crystal), används i dagens platta tv- och datorskärmar. Över 50 000 olika material av flytande kristaller har utvecklats de senaste 40 åren för att kunna få bästa möjliga kvalitet på skärmarna.

Snabba svarstider, hög kontrast och en möjlighet att kunna se skärmen från en bred vinkel är de viktigaste kraven för att skapa högkvalitativa bilder av LCD-skärmar.

För att få bättre kvalitet på skärmarna har nu forskarna börjat titta på en ny grupp flytande kristaller, så kallade bananformade flytande kristaller, som fått namnet efter att molekylerna i ämnet böjer sig.

Omaima Elamain vid Göteborgs universitet har upptäckt nya egenskaper hos de bananformade flytande kristallerna som kan göra det möjligt att tillverka skärmar med bättre bildkvalitet, som högre kontrast och snabbare svarstider. Dessutom kräver de nya skärmarna mindre energi.

FAKTA
Avhandlingens namn: Bent Core Nematics-Alignment and Electro-Optic Effects
Länk till avhandlingen: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/33201/3/gupea_2077_33201_3.pdf
Handledare: Lachezar Komitov, Institutionen för fysik    

 

Nytt material ger bättre tv- och datorskärmar

 lästid ~ 1 min