Artikel från Mälardalens universitet
22 november 2013

Samverkansprojekt löser utmaningar för svensk tillverknings­industri

Svensk tillverkningsindustri har många utmaningar framför sig. Mälardalen Industrial Technology Center (MITC) arbetar med att finna lösningar och har presenterat resultatet för näringsliv och kommuner i Mälardalen.

Samverkansprojektet MITC startade då Mälardalens högskola (MDH) och regionens industriföretag ville hitta nya sätt att omsätta forskarnas kompetens till praktisk kunskap som implementeras i näringslivet.

– Företagens utmaningar identifieras och stärks av forskarnas kompetens. Projektet har stärkt konkurrenskraften inom tillverkningsindustrin i regionen, säger Michael Rydell, verksamhetsledare, MITC.

Inom MITC arbetar tio samverkande företag och kommuner med att lösa gemensamma utmaningar för framtiden inom områdena produktion, produktutveckling, innovation, energi och miljö. Fokus inom MITC framöver är att utöka företagsnätverket med ännu fler företag i Mälardalen samt att bidra till ett förbättrat innovationsklimat. Projektet har genererat konkreta forskningsprojekt och gett studenter tillgång till ett brett utbud av examensarbete på företag, bland annat på de samverkande företagen Volvo CE, Sandvik och Alfa Laval.

Under eventet den 21 november talade entreprenören, konsulten och företagaren Anders Indset om de utmaningar svensk tillverkningsindustri möter såsom hur företag kan förbereda sig och stå emot ekonomiska kriser men även om innovativt företagande och framtidens ledarskap.

– Kapitalismen i världen har förändrats. Ett litet företag i Sverige har samma möjligheter som vilket företag som helst runt om i världen att utvecklas och växa oavsett om det handlar om att ge sig ut på nya marknader eller få ut en ny innovation. Världen är en sammanlänkad plats, så det handlar mer om att se till att ha rätt organisation och tro på det man gör, än något annat. Kraften i en god idé och smart marknadsföring är avgörande, säger Anders Indset.

– Vi är väldigt nöjda med de två studenter som gjort examensarbete hos oss på Alfa Laval i våras. Vi har haft stor nytta av arbetet och tack vare det har vi ökat vår kompetens inom simulering. Att få tillgång till rätt kompetens och de senaste nyheterna inom forskning och utbildning genom denna studentkontakt gör att vi stärker vår konkurrenskraft, säger Rebecca Nilsson, projektledare inom Lean Six Sigma på Alfa Laval.

Mer information om MITC

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera