Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 november 2013

Smarta textilier går framåt inom mode

Smarta textilier är mer än medicinska innovationer och teknologi. Även inom mode sker en etablering av företag i Europa. Det visar en rapport från Textilhögskolan vid Högskolan i Borås.

Enligt rapporten har smarta textilier sin plats i klädbranschen inom framför allt de fyra områdena medicinska plagg, arbetskläder, sport samt mode. De satsningar som görs inom forskningen koncentrerar sig främst på de tre förstnämnda, medan mode har ansetts vara det svagaste området för utvecklingen av smarta textilier. Men som rapporten – som är gjord inom ramen för EU-projektet Baltic Fashion – visar är det inom mode som den främsta etableringen av företag finns.

– De företag som har startat anses vara för små för att räknas, men det är inget fel på att vara liten. Alla vill inte bli ett nytt H&M och bedriva massproduktion. Det missar man i många analyser där man har alltför stora förväntningar på området, säger forskaren Lena Berglin som har skrivit rapporten Smart Textiles and Wearable Technology – A study of smart textiles in fashion and clothing.

Bäst när behoven styr
Utvecklingen av smarta textilier för ihop områden som kemi, fysik, datavetenskap, textildesign och materialvetenskap. Den sker via EU-projekt och universitetens egen forskning, men också via företag som vill utveckla nya kommersiella produkter. I Sverige sker detta bland annat på Högskolan i Borås, vars innovationssatsning Smart Textiles har varit med och tagit fram ett av rapportens framgångsexempel: den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding.

– Mycket av det som tas fram utgår från att teknologi är intressant i sig, istället för att svara på ett verkligt behov. Hjälmen utgick från cyklistens behov av att vara snygg och säker på samma gång.

Lyfter etiska aspekter
Rapporten ger en översikt över vad som pågår i europeisk forskning och innovation inom området smarta textilier just nu. Den är även tänkt som ett underlag till vidare diskussion om hur smarta textilier kan introduceras i mode. Vilka är de etiska aspekterna av att till exempel skapa kläder som gör det lättare för individer att bli övervakade?

– Det är viktigt att även diskutera frågor som vad som händer när teknologin kommer nära in på kroppen, säger Lena Berglin. 

FAKTA om Baltic Fashion
Textilhögskolan vid Högskolan i Borås är svensk kontakt i det EU-finansierade projektet Baltic Fashion, ett modefrämjande projekt som ska lyfta fram forskning och innovation. Projektet pågår mellan 2011-2013. Läs mer om projektet. Läs mer om Textilhögskolans arbete inom Baltic Fashion

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera