Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 november 2013

Invandring smörjer exporten

Länder med invandring och företag som anställer utlandsfödda personer ökar sin export. Det visar en avhandling från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Nationalekonomen Andreas Hatzigeorgiou har analyserat olika aspekter av sambandet mellan internationell handel och migration.

– Invandring bidrar till ökad utrikeshandel och främjar företagens internationalisering. Personer som är födda i andra länder har kunskaper och kontakter som underlättar för företag att handla med andra länder. En 10-procentig ökning av invandringen kan öka svensk export med upp till 4,5 procent och de företag som anställer ytterligare en utlandsfödd person ökar sin export med närmare en procent i genomsnitt, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Doktorsavhandlingen består av fyra studier som tillämpar statistiska metoder på ekonomiska modeller för att undersöka och kvantifiera hur migration kan främja internationalisering. Studierna använder flera datakällor som täcker omkring 170 länder och 12 000 svenska företag över tid. Två av studierna är författade gemensamt med Magnus Lodefalk vid Örebro universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera