Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 oktober 2013

25 miljoner kronor till Lunds universitet för forskning om handel

Kunnigare kunder, nya betalningslösningar på nätet och i butik samt ökade transparenskrav; detta är några av handelns utmaningar och hjärtefrågor som ska studeras vid ett nytt tvärvetenskapligt centrum för handelsforskning vid Lunds universitet. Centrumet finansieras av Handelns utvecklingsråd.

De butiker som vi handlar i dagligen utgör en av Sveriges största arbetsgivare. De är både en viktig del av näringslivet och av vårt vardagsliv. Samtidigt skapar snabba förändringar i omvärlden ständigt nya utmaningar för både företag, anställda och kunder inom handeln.

Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet är ett excellenscenter och ska bli en forskningsplattform av internationell toppklass. Centrumet ska bidra till att utveckla och förbättra kunskapsöverföringen mellan akademi och handelns företag och anställda.

– Vi är mycket glada över att bidra till att skapa en koncentration av forskare som långsiktigt ges möjlighet att forska om frågor som är relevanta för handeln, säger Andreas Hedlund, vd på Handelns Utvecklingsråd.

Centrumet kommer att vara tvärvetenskapligt och fokusera på forskning kring varuflödet och kundmötet – två avgörande delar för en fungerande och effektiv handel. Forskarna kommer från olika discipliner vid universitetets Ekonomihögskola, Lunds tekniska högskola samt den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Campus Helsingborg.

Ulf Johansson, professor i företagsekonomi, blir föreståndare och leder det nya centrumet tillsammans med professorerna Cecilia Fredriksson och Annika Olsson samt koordinatorn docent Jens Hultman.

– Vi vill skapa en bättre bild av hur trender som e-handel och kunnigare kunder påverkar handeln. Hur kan butiksanställda bäst skapa värde i kundmötet? Hur anammar kunder nya betalningssätt? frågar sig Ulf Johansson. Svaren har konsekvenser från kundmöte till logistik, till exempel hur man ska utbilda personal eller skylta varor i butiken.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera