Artikel från Göteborgs universitet
10 oktober 2013

Nytt sätt att behandla rökning i sikte

Ett hormon som hämmar våra hungerkänslor har en liknande effekt på suget efter nikotin hos möss. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin. Upptäckten kan leda till ett nytt sätt att hjälpa människor att sluta röka.

Trots att alla vet att det är skadligt röker var tionde svensk dagligen. Statistiskt sett kommer hälften av dessa rökare att dö i en sjukdom orsakad av rökningen.

– Nikotin är starkt beroendeframkallande, och för många människor är det mycket svårt att sluta röka. Vårt samhälle måste börja inse att beroende är en sjukdom som behöver behandlas, säger Elisabet Jerlhag, som är en av forskarna vid Sahlgrenska akademin bakom upptäckten som i förlängningen kan leda till ett nytt läkemedel mot nikotinberoende.

Hormonet som undersökts kallas GLP-1. Det frisätts när vi äter och gör så att vi känner oss mätta.

I studien gav forskarna en substans som liknar hormonet till möss. Substansen visade sig blockera nikotinets förmåga att orsaka en belöning.

– Belöningen är en viktig anledning till att vi blir beroende. Vi tror därför att läkemedel som fungerar på samma sätt som GLP-1 kan ha god effekt mot nikotinberoende. Det är en helt ny infallsvinkel, säger Elisabet Jerlhag.

Samma forskarlag vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nyligen också visat att hormonet spelar en viktig roll för att alkohol, amfetamin och kokain ska upplevas belönande.

Den nya upptäckten är en viktig pusselbit för att forskarna ska förstå vad som händer i hjärnan och kroppen vid olika typer av beroendetillstånd.

Förhoppningen är att forskningen ska leda till nya läkemedel som stimulerar samma delar av hjärnan som hormonet GLP-1, och som kan användas för att behandla personer med nikotinberoende.

– Det är grundläggande forskning, men eftersom det redan finns diabetesläkemedel på marknaden som fungerar som GLP-1 kan vi vara ett steg närmre ett nytt sätt att behandla nikotinberoende, säger Jörgen Engel, en av forskarna bakom upptäckten.

Länk till artikeln  i den vetenskapliga tidskriften PlosOne: The glucagon-like peptide 1 analogue Exendin-4 attenuates the nicotine-induced locomotor stimulation, accumbal dopamine release, conditioned place preference as well as the expression of locomotor sensitization in mice.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera