Artikel från VTI
27 september 2013

VTI i samarbete med australiensiska universitet

Tillsammans med universitet i Australien inleder nu VTI ett projekt för att ta reda på sambandet mellan upplevd körprestation och nedsättningar i hörsel-och eller synfunktion.

 VTI inleder ett projekt med frågeställningen hur sambandet mellan upplevd körprestation och nedsättningar i hörsel-och eller synfunktion. Även hur äldre upplever hjälpmedel vid bilkörning ingår i projektet.

I Sverige kommer rekrytering av personer 65 år eller äldre att ske via hörselkliniken i Linköping.
Arbetet är också ett samarbete mellan VTI och två universitet i Brisbane, Australien. Det är University of Qeensland samt Qeensland University of Technology som ska, tillsammans med VTI, genomföra en enkätstudie för att karaktärisera användandet av syn- och hörhjälpmedel för äldre bilförare samt deras upplevelse av säkerhet.

– Studien täcker in personer från två olika kulturer med syn- eller hörselnedsättning eller en kombination av dem båda, säger Birgitta Thorslund, forskningsingenjör på VTI.

Resultaten kommer att presenteras i en vetenskaplig artikel samt på internationella konferenser med inriktning på både hörsel och trafik. Stiftelsen Promobilia är uppdragsgivare åt projektet som startades nyligen och som väntas pågå till slutet av maj 2015.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera