Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 september 2013

Mångmiljonsatsning på smarta e-tjänster

Mittuniversitetets forskningscentrum STC har beviljats stöd för en satsning på att utveckla nya e-tjänster. I ett modellprojekt ska två nya tjänster tas fram, dels en uppkopplad vattenmätare som läser av förbrukningen i realtid och dels ett övervakningssystem som varnar tågförare för människor som vistas längs rälsen.

– Det här är ett projekt som både ska inspirera samt vara nytänkande och samtidigt skapa tillväxt och kommersiellt gångbara tjänster, säger Mattias O’Nils, centrumledare, STC (Sensible Things that Communicate).

Satsningen omfattar totalt sju miljoner kronor och det är Mittuniversitetets forskningscentra STC som leder projektet i samarbete med ett 30-tal olika företag.

Den idag kanske mest kända tjänsten inom området är uppkopplad elmätning som ger möjlighet att köpa el under perioder när den är billigare. Tjänster som baserar sig på att koppla upp olika saker till internet och samla information har en stor potential för framtida affärer.

Två huvudsakliga tjänster kommer att utvecklas inom projektet ”Remote”. Det handlar dels om avläsning i realtid av vattenmätare. Med hjälp av en ”smart” kamera kan avläsningen ske på redan existerande vattenmätare och ge kunder information om sin förbrukning och leverantörer information om alla kunders förbrukning.

Den andra tjänsten handlar om att, också med hjälp av en ”smart” kamera, upptäcka och varna tågförare för människor som befinner sig i närheten av järnvägsspår, för att kunna förhindra olyckor. I båda delarna bygger projektet på plattformar som tagits fram vid STC sedan tidigare.

– De två e-tjänsterna är valda för att de har en kommersiell potential och för att de har en pedagogisk möjlighet att visa logiken och kraften bakom att skapa e-tjänster baserat på uppkopplade saker, säger Mattias O’Nils.

Projektet ska också nyttiggöra och inspirera till vidare utveckling och användningen av e-tjänster inom näringslivet. En målsättning för projektet är att kunna identifiera ett 15-tal olika e-tjänster inom ett antal utvalda företag.

– Vi kommer att coacha företag i regionen för att de ska kunna hitta möjligheter att utveckla nya e-tjänster. Förhoppningsvis ska det leda till att regionen får ett försprång inom det här expansiva området, säger Mattias O’Nils.

Tillväxtverket beviljade nyligen projektet ”Remote” medel för satsningen som pågår fram till 2015. De utpekade e-tjänsterna kommer att demonstreras på STC konferensen STC Expo den 15 oktober.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera