Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 september 2013

Flaggskeppet inom grafen kastar loss

Efter år av förberedelser är det dags för Europa att sjösätta Graphene Flagship – en tioårig, 9 miljarder svenska kronor stor flaggskeppssatsning på forskning och innovation inom grafen och andra tvådimensionella material.

Grafen, ett enda lager av kolatomer, kan vara det mest fantastiska och mångsidiga material som mänskligheten har fått tillgång till. I grafen – världens starkaste material, hårdare än diamant, men ändå lätt och flexibelt – kan elektroner färdas mycket snabbare än i kisel. Materialet är också en genomskinlig ledare, som kombinerar elektriska och optiska funktioner på ett exceptionellt sätt. Denna unika kombination av överlägsna egenskaper gör grafen till en förmodad utgångspunkt för nya banbrytande teknologier inom en rad områden.

Den 10-11 oktober samlas grafenforskare från hela Europa i Göteborg – från 74 forskningspartners i 17 länder – för en gemensam kick-off. Deras uppdrag är att ta supermaterialet grafen och närbesläktade, ultratunna, skiktade material från forskarnas laboratorier ut i samhället. Målet är att revolutionera ett flertal branscher och skapa ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen i Europa. Som ett av EU-kommissionens två så kallade FET (Future & Emerging Technologies) Flagships måste Graphene Flagship och dess systerfartyg betraktas som EU:s mest ambitiösa forskningsprojekt hittills.

FAKTA
Chalmers grafencentrum
Graphene Flagship [Ref 3]
EU:s framtid och Emerging Technologies Flagship Initiative

Graphene Flagship är ett FET Flagship-initiativ från Europeiska kommissionen. Projektets titel: Graphene – Graphene-Based Revolutions in ICT and Beyond. Projektnummer: 604.391.
Säte: Institutionen för teknisk fysik, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera