Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 september 2013

Färg med rapsolja blev exportsuccé

Genom att använda rapsolja som lösningsmedel samt en ny teknik för att applicera färgen på underlaget har KTH-professorn Mats Johansson tillsammans med stål- och färgbranschen skapat en exportsuccé.

Färgen, som bland annat kan används på takplåt, är förutom i Norden även numera är hett eftertraktad i länder som England och Holland. Intresset samt försäljningen ökar dessutom hela tiden. Bättre för miljön än majoriteten av den takplåtsfärg som finns idag. Bättre tålighet i tuffa miljöer och mer kostnadseffektiv. Mats Johansson, professor i polymerteknologi vid KTH, har tillsammans med SSAB, Lantmännen och Akzo Nobel forskat och tagit fram en färg som på de flesta sätt är bättre än dagens alternativ. Innovationen bygger vidare på Mats Johanssons mångåriga forskning kring vegetabiliska oljor som materialråvara.

Att färgen blivit en succé råder det inga tvivel om. SSAB, som har världspatent på innovationen i form av takplåten Prelaq GreenCoat, har på kort tid redan sålt nära hundra tusen ton förlackerad plåt. Arbetet har alltså blivit en kommersiell framgång för en del av svensk stålindustri.

– Det här är en växande produkt i volym. Den tar marknadsandelar. Man slipper platsmåleri och utsläpp av lösningsmedel, dessutom är rapsoljan koldioxidneutral, säger Mats Johansson.
Han fortsätter med att berätta att nya produkter måste fungera minst lika bra eller bättre än de gamla, annars är det ingen som köper den. Då färgen säljer bra säger det en hel del om kvaliteten.

Mats berättar också att den svåraste nöten att knäcka var att utveckla en naturfärg som tål den avancerade lackeringsprocessen. Processen är helautomatisk, sker under mycket kort tid och hög temparatur, vilket ställer extrema krav på färgen som används.

Den nya färgen med ovanligt bra prestanda och som används till förlackerad plåt har många användningsområden. Plåten finns i stora delar av byggindustrin, framför allt som hängrännor, stuprör, persienner, olika typer av armaturer och ventilationsrör. Men också redan nämnda tak- och väggplåt.

Att färgen tål naturens krafter har hårdtestats. Redan 2006 placerade forskargruppen ut plåtar målade med färgen på forskningsstationen Bohus-Malmön på västkusten. Det solindränkta och saltstänkta Atlantklimatet brukar tämligen omgående visa vad en färg duger till. Om den är opåverkad efter 3 år håller den minst 15 år i Stockholm upplyser Mats Johansson, och nu har det gått 7 år utan att färgen påverkats av klimatet.

Marknaden för Mats Johanssons färg ser lovande ut. Enligt European Coil Coating Association (ECCA) senaste statistik så används varje år 180 000 ton färg för förlackerad plåt.

– Det räcker till rätt många kvadratmeter plåt. Dessutom skulle mängden takplåt bara i Tyskland idag räcka till att täcka 2/3 av landets yta, säger Mats Johnsson.

Han tillägger att forskningen har involverat hela värdekedjan med Lantmännen och Azko Nobel som råvaruleverantörer, Azko Nobel som färgleverentör, och SSAB som plåtleverantör. Dessa industripartner gjorde dessutom en parallell forskningsinsats för att ta fram en industritillverkningsprocess.

FAKTA
Forskningen har finansierats av industripartner så väl som av Vinnova. Mer specifikt är det rapsoljametylester (RME) som används som reaktivt lösningsmedel i färgen.
 
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera