Artikel från Göteborgs universitet
24 september 2013

Människotand förbryllar arkeologer

De arkeologiska undersökningarna av den 5 000 år gamla boplatsen på Logården i Karleby utanför Falköping går nu in i slutfasen. Forskarna från Göteborgs universitet, som studerar dieten under stenåldern genom naturvetenskapliga analyser på förkolnade växtdelar, har i höst också fokuserat på att hitta spår av de hus som stenåldersmänniskorna bodde i.

– Under framrensningen av ytan har vi hittat ett flertal stolphål och vi undersöker nu i vilka strukturer de ingått, säger Tony Axelsson, forskare och arkeolog vid Göteborgs universitet.

Sedan ifjol har Tony Axelsson och kollegan Karl-Göran Sjögren genom analyser försökt förstå hur delar av stenåldersdieten såg ut genom arkeologiska undersökningar av en 5 000 år gammal boplats i Karleby utanför Falköping. Analyserna har gett viktiga pusselbitar till förståelsen av hur sammansättningen av stenåldersmänniskans kost såg ut.

Mest uppseendeväckande vid den senaste grävningen, som just nu pågår, är dock ett fynd av en tand från en människa som påträffades på boplatsytan.

– Det hör inte till vanligheterna att vi finner skelettdelar av människor på boplatserna, säger Karl-Göran Sjögren. Just nu är det förbryllande och vi kan inte knyta tanden till någon särskild struktur eller anläggning men förhoppningsvis så klarnar det under veckan som kommer.

Tisdag och onsdag den här veckan får forskarna från Göteborgs universitet förstärkning av en klass med gymnasieelever som studerar historia vid Katedralskolan i Skara.

– Vi tycker att det är viktigt att vi når ut med forskning till olika grupper i samhället och i det här fallet blir det ju extra roligt eftersom de kommer att vara med och bokstavligt gräva fram historien, säger Tony Axelsson.

Undersökningarna har pågått i tre perioder under 2013 och leds av fil. dr Tony Axelsson och docent Karl-Göran Sjögren vid institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Den sista utgrävningsperioden för i år avslutas nu på fredag, den 27 september, och allmänheten och media är välkomna att besöka undersökningsplatsen i Karleby fram till på torsdag.  Kontaktperson är Tony Axelsson. Undersökningsplatsen ligger öster om gården Logården i Karleby utanför Falköping. Klicka på länken för att komma till en karta över platsen: http://kartor.eniro.se/m/9gC0J

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera