Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 september 2013

Skiftande klimat formade mammutarnas öde

Den ullhåriga mammuten påverkades kraftigt av klimatförändringar under sin existens. Det visar genetiska studier gjorda av forskare vid Naturhistoriska riksmuseet. Resultaten visar också att mammuten i Europa var genetiskt unik, men att denna typ försvann och ersattes av sibiriska mammutar för cirka 30 000 år sedan.

Studien publiceras 11 september 2013 i Proceedings of the Royal Society och utfördes av forskare vid Naturhistoriska riksmuseet i samarbete med bland annat brittiska kollegor.Forskarna analyserade DNA från att stort antal mammutfynd i norra Europa, Asien och Nordamerika.

– Vi såg att under en värmeperiod för ungefär 120 000 år sedan minskade antalet mammutar dramatiskt och mammutarna delades upp i ett fåtal isolerade populationer, säger Eleftheria Palkopoulou, doktorand vid Naturhistoriska riksmuseet.

En av dessa isolerade populationer utvecklades senare till en unik europeisk typ av mammut. Den europeiska mammuten ser dock ut att ha försvunnit redan för ca 30 000 år sedan, i samband med att sibiriska mammutar koloniserade Europa.

Samma förlopp av minskade antal mammutar ser även ut att ha inträffat när temperaturerna började öka vid slutet av förra istiden för cirka 20 000 år sedan.

– Vi ser ett återkommande mönster av att bara en liten spillra av alla mammutar klarade av de allra varmaste perioderna, och detta ökade med all sannolikhet risken för arten att dö ut, säger Love Dalén som är forskare vid Naturhistoriska riksmuseet.

De sista mammutarna på jorden fanns på några öar utanför Sibirien, Wrangelöarna och St Paulsöarna. Forskarna vid Naturhistoriska riksmuseet startar nu ett stort forskningsprojekt, finansierat av Vetenskapsrådet, för att hitta orsaken till att mammutarna försvann även där.
Se en video om hur forskarna tar fram dna ur en mammutbete.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera