Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 september 2013

Bilbarnstol är inte säkrare än bälteskudde för äldre barn

Under senare år har bilbarnstolar med ryggstöd till stor del konkurrerat ut bälteskuddar för barn i åldern 4 till 12 år. Men de stora bilbarnstolarna är inte alltid säkrare. I vissa fall kan de till och med vara mindre säkra.

Jämförelsen mellan bilbarnstolar och bälteskuddar är en av många frågor som kommer att diskuteras av en grupp internationella barnsäkerhetsforskare. De samlas i Göteborg på ett seminarium som ordnas av trafiksäkerhetscentrumet Safer på Chalmers, för att behandla det senaste inom barnsäkerhet i bil.

Forskarna är idag överens om att den vedertagna metoden med bakåtvänd bilbarnstol är den säkraste för barn upp till 4 år. Men för barn mellan 4 och 12 år har de senaste årens utveckling inte riktigt gått åt rätt håll. Det säger Lotta Jakobsson, som är adjungerad professor på Chalmers och teknisk specialist på Volvo Personvagnars säkerhetsavdelning.

Man har ansett att framåtvända bilbarnstolar är säkrare än vanliga bälteskuddar. Det har lett till att många stora tillverkare har slutat med bälteskuddar, och det går oftast inte att köpa dem i specialiserade barnbutiker längre. Men i vissa fall är en bälteskudde faktiskt det bästa.
Detta gäller till exempel de längsta barnen i åldersspannet 4 till 12 år, enligt en rapport av Lotta Jakobsson och hennes kolleger. För kortare barn beror det på bilens eget säkerhetssystem och på barnets beteende om bilbarnstol eller bälteskudde är det bästa.

– En klumpig stol kan till exempel vara obekväm för barnet, och då kommer det inte att sitta så som det är meningen i stolen, vilket försämrar säkerheten, säger Lotta Jakobsson.

Både barn och bilar är olika, och skyddet behöver vara anpassat till den individuella situationen.
En annan anledning till att bilbarnstolar kan vara mindre säkra är att barnets huvud placeras längre fram med dem än med bälteskuddar. Det minskar sträckan som huvudet kan kastas framåt utan att slå i sätet framför vid en krock.

Det handlar om att hitta en balans mellan flera olika faktorer. Klart är i alla fall att barn behöver någon form av extrasits ända upp till 12 år. Forskning har visat att barn i åldern 9 till 12 år klarar sig sämre vid olyckor än barn i åldern 4 till 8 år, vilket beror på att de oftare sitter direkt på sätet.

FAKTA
Seminariet Child occupant protection – latest knowledge and future opportunites arrangeras av Chalmers-centrumet Safer, och samlar barnsäkerhetsforskare från Chalmers, Autoliv och Volvo Personvagnar samt internationella forskare från Nordamerika, Europa och Australien.

Exempel på frågor som kommer att diskuteras: Är det säkrast för en 10-åring att använda samma sorts bilbarnstol som en 4-åring? Barn rör sig i bilen, hur påverkar det säkerheten? Är det till exempel farligt att hänga framåt och spela på en surfplatta under färd? Fokus är barn i åldrarna 4-12 år och hur olika aktörer kan samverka.

Journalister är välkomna att delta på seminariet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera