Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 augusti 2013

Databaserad metod ska underlätta att bedöma risk för dåliga synförhållanden

När synförhållanden på arbetsplatsen är dåliga tvingas anställda till arbetsställningar som kan leda till sjukskrivningar och arbetsskador. Ett särskilt projekt för att utveckla en databaserad metod för synergonomisk riskbedömning.

Det är i första hand företagshälsovården som ska kunna använda den framtagna databaserade metoden. I utvecklingsarbetet ingår också att skapa en utbildning i synergonomi för personal inom företagshälsovård. I projektet kommer 90 personer inom företagshälsovården att utbildas i metoden som därefter testas på 750 arbetsplatser.

Forskningsprojektet startar i januari 2014 och pågår i tre år. Finansieringen från AFA Försäkring uppgår till drygt 2,6 miljoner konor. I projektet ingår forskare från Lunds universitet, Högskolan i Gävle samt KTH

– Enligt Arbetsmiljöverkets föreskriftet ska arbetsgivare bedöma risker för synförhållanden på arbetsplatsen som kan påverka arbetsställningen. Men sådana bedömningar är idag svåra att göra. Därför finns det ett stort behov av tillförlitliga metoder för riskbedömning, säger Per Lindberg, universitetslektor och med dr på Akademin för hälsa och arbetsliv vid Högskolan i Gävle.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera