Artikel från SGU – Sveriges geologiska undersökning

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 augusti 2013

Brist på sällsynta jordartsmetaller en utmaning för teknikindustrin

Yasushi Watanabe talade på SGA-konferensen om problem och möjliga lösningar för produktion av sällsynta jordartsmetaller.

– Bristande tillgång på främst tunga sällsynta jordartsmetaller kommer att bli en stor fråga för high-techindustrin över hela världen, säger Yasushi Watanabe, som är senior scientist vid Geological survey of Japan. Han föreläste på tisdagsförmiddagen under den pågående SGA-sammankomsten i Uppsala.

Sällsynta jordartsmetaller används alltmer, främst i produkter som mobiltelefoner, tvättmaskiner och bilar. De är också viktiga för modern grön teknik, som vindkraftverk. Metallerna produceras framförallt i Kina, som har många gruvor och också är ganska ensamt om tekniken för utvinning. Japan är den näst största användaren av jordartsmetaller i världen. Man anser att fler fyndigheter utanför Kina behövs för att säkra försörjningen.

– Det pågår projekt över hela världen, till exempel i Ryssland, Kanada, Australien och Sverige, säger Yasushi Watanabe under föreläsningen.

Den största utmaningen tycker han emellertid är att hålla jämna steg med teknikindustrins innovationstakt. Att utveckla en ny gruva tar flera år och under tiden har behovet ofta skiftat från en metall till en annan.

Yasushi Watanabe säger att utvinningen måste bli billigare och föreslår att man tittar på hur de sällsynta jordartsmetallerna kan fångas upp som biprodukter vid annan gruvdrift eller från gamla gruvor.

– En av de metoder som Watanabe presenterat verkar ha relevans för de sällsynta jordartsmetallerna i apatit i Grängesbergsmalmerna i Dalarna. Den apatiten har en förhållandevis hög andel av de mest intressanta metallerna, säger Erik Jonsson vid SGU, som i måndags presenterade nya data om hur jordartsmetaller förekommer där.

Efter Yasushi Watanabes föreläsning bildas en kö av kollegor och studenter från hela världen för att ställa specifika frågor eller diskutera samarbeten.

– Jag är här för att dela med mig av våra erfarenheter. Europa har en high-techindustri som liknar den i Japan och antalet användare av produkterna växer, säger Yasushi Watanabe.
SGA-konferensen anordnas vartannat år och samlar världens ledande forskare inom det malmgeologiska området.
Text: Anna Norberg

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera