Tema

Turismens baksida för lokalbefolkningen

Att resa med flygplan eller att lämna skräp efter picknicken är inte de enda sätten vi i väst påverkar miljön på de platser vi besöker. Bara genom att vara kan vi påverka de som lever där, något som är viktigt att ha i åtanke tycker Tomas Nilson som forskar historia vid Göteborgs universitet.

All inclusive hotel. Foto:ThinkStock.

Ät, sov, bada och shoppa utan att lämna området! Foto: ThinkStock.

– Vi är ofta väldigt medvetna om vår ekologiska påverkan men ser inte den kulturella inverkan vår turism har. Ett skräckexempel är Spanien under 60- och 70-talet då svenskar reste dit extremt mycket. Under den tiden var Spanien en diktatur och turismen var i princip det enda sättet att få in utländsk valuta, säger han.

Enligt honom var inte folk där för att på något sätt ta del av kulturen utan det bildades villaområden där vi levde svenskt, åt svenskt och ignorerade den lokala marknaden. Detta resande hade även en ekologisk påverkan och slog ut hela ekosystem.

– Som sagt är vi bättre på att tänka på den lokala miljön idag, men när det kommer till att värna om kulturen har vi en bit kvar. Ett exempel är Thailand som vi kanske inte exploaterar lika mycket som Spanien, men man ser tendenserna åt det hållet, säger han.

Turism stödjer inte alltid lokalbefolkningen
– Omedveten turism kan ha många negativa effekter på en lokal marknad. Det kan handla om att de som jobbar åt de stora företagen får dåligt betalt och pengarna stannar inom dessa företag. Samtidigt som medvetna resenärer som ”backpackers” börjar bli vanligare har även en annan trend vuxit de senaste tio åren. Företeelsen kallas ”all inclusive” och mycket dåligt för lokalbefolkningen.

All inclusive innebär att resenärer betalar en summa för att spendera all sin tid på aktiviteter inom en anläggning som tillhandahålls av ett reseföretag. Till skillnad från annan sorts turism går människor som reser med all inclusive inte ut och äter på restauranger eller köper varor från lokala köpmän.

– Genom att köpa souvenirer, handla på restauranger och ge dricks gör att i alla fall att lite pengar kommer in på marknaden. All inclusive må vara bra för äldre och barnfamiljer som vill ha en enkel, kontrollerad och avslappnad semester, men för den lokala kulturen är det dåligt, menar han.

En grupp människor dansar med eldstavar inför en stor publik. Foto: ThinkStock.

Dansar de för att hedra gamla traditioner eller för att du betalar? Foto: ThinkStock.

Äkta eller teater?
Tomas Nilson tycker att man ska vara försiktig så att man inte lurar sig själv. Enligt honom finns det forskning som pekar på att många gamla traditioner blir ”turistifierade”:

– Ett exempel är massajerna i Kenya och Tanzania som ofta sätter upp shower när turister kommer för att sedan inte alls tänka på traditioner när turisterna försvinner. Det blir mer en teater för turisterna än representativt för verkligheten. Om man som turist söker det som är genuint och äkta ska man vara medveten om att saker som får ett pris på sig lätt lurar oss på den punkten, menar han.

Text: Samuel Greén

Kontaktinformation
red@forskning.se

Turismens baksida för lokalbefolkningen

 lästid ~ 2 min