Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 juli 2013

Saliv kan avslöja allvarliga sjukdomar

Cancer och andra allvarliga sjukdomar lämnar spår efter i sig i patientens saliv. Det visar aktuell forskning vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola. I framtiden kan det bli möjligt att i ett tidigt skede upptäcka svåra sjukdomar med hjälp av ett enkelt salivprov. – En tidig diagnos har stor betydelse för både patienterna och sjukvården, säger professor Björn Klinge.

Tidigare studier har visat att sjukdomar i munhåla och svalg kan diagnostiseras med hjälp av salivprov. Björn Klinge och hans forskargrupp har nu visat att det även är möjligt att i saliv finna spår av andra sjukdomar som innehåller en inflammatorisk komponent. Det handlar exempelvis om vissa tumörsjukdomar, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

– Patienterna utsöndrar ämnen i saliven som vi lyckats koppla till dessa sjukdomar, säger Björn Klinge som menar att upptäckten kan få stor betydelse för framtidens hälsoundersökningar.

– I stället för att behöva söka upp sjukvården kan patienten hemma fukta en bomullspinne med saliv och skicka iväg för analys. Om provet visar tecken på sjukdom kallas patienten till läkare.
Det skulle spara tid och pengar, både för sjukvården och patienten, men kanske ännu viktigare är att metodens enkelhet kan förmå fler i befolkningen att genomgå en förebyggande hälsotest. – Vi kan nå delar av befolkningen som vi inte har gjort tidigare och det ökar möjligheten att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede.

Studien har genomförts på femhundra personer inom Region Skåne. De har lämnat salivprov och svarat på en enkät om sin hälsosituation. Analysen av saliven har sedan kopplats till enkätsvaren. Resultatet visar att saliv är en viktig bärare av information om patientens hälsa.

– I dag kan vi utifrån salivprovet säga att patienten lider av en inflammatorisk sjukdom, men vi kan inte säga om den sitter i magen eller i lederna.

Nästa steg är därför att försöka öka träffsäkerheten av salivprovet. Redan nu pågår en studie som riktar sig mot hjärt-kärlsjukdomar.

– Vi hoppas hitta komponenter i saliven som visar att patienten är på väg att utveckla en hjärt-kärlsjukdom, säger Björn Klinge som tror att salivprov kan bli en del av hälsoundersökningar inom fem till tio år.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera