Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 juli 2013

Tröjan som mäter andning och hjärtslag

Tack vare en ny fiber kommer det i framtiden att vara möjligt att producera kläder som kan mäta både hjärtat och andningen. Smart Textiles-doktoranden Anja Lund vid Högskolan i Borås har i samarbete med forskningsinstitutet Swerea IVF lyckats framställa en fiber som skapar elektricitet när den utsätts för rörelse.

Tack vare en ny fiber kommer det i framtiden att vara möjligt att producera kläder som kan mäta både hjärtat och andningen. Smart Textiles-doktoranden Anja Lund vid Högskolan i Borås [Ref 1] har i samarbete med forskningsinstitutet Swerea IVF lyckats framställa en fiber som skapar elektricitet när den utsätts för rörelse.

Egenskapen som fibern har kallas för piezoelektricitet och innebär enkelt uttryckt: mekaniskt arbete som omvandlas till elektricitet. Egenskapen finns i olika material som kvarts och keramiska material, men Anja Lund var nyfiken på om det gick att applicera på textila fibrer när hon startade forskningen för några år sedan tillsammans med Swerea IVF. 

Men att utnyttja de piezoelektriska egenskaperna i en fiber visade sig inte vara helt enkelt. Piezoelektriska polymerer används framförallt i filmform och får då en elektriskt ledande beläggning på båda sidor, som utgör två elektroder. Att få till två åtskilda elektroder på en fiber är svårare.

– Vi fick helt enkelt spinna egna fibrer och lägga in en konduktiv kärna för att lösa problemet, berättar Anja Lund.

Genom att fibrerna är elektriskt ledande och piezoelektriska ser hon framtida användningsområden inom till exempel sjukvården.

– Det finns apparater som kan kopplas till plagg för att mäta hjärtaktivitet till exempel men de här fibrerna möjliggör att plagget får dessa egenskaper redan vid tillverkningen. Nu hoppas Anja Lund och forskargruppen Fiberutveckling på Swerea IVF att företag ska höra av sig med idéer och förslag på i vilka produkter fibern kan användas i, i framtiden.

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera