12 juli 2013

Vild snöleopardsunge upptäckt i sin lya

Två SLU-forskare har framträdande roller i en snöleopardsstudie som Snow Leopard Trust driver i södra Gobiöknen. Nu har några av forskarna lyckats beskåda en två veckor gammal vild snöleopardsunge i sin lya – och fått en sällsynt inblick i de första dagarna i livet hos dessa skygga, utrotningshotade katter. Både moderns och den troliga faderns rörelser hade följts under flera månader.

Två SLU-forskare har framträdande roller i den långsiktiga snöleopardsstudie som Snow Leopard Trust driver i södra Gobiöknen i Mongoliet. Nu har några av forskarna lyckats beskåda en två veckor gammal vild snöleopardsunge i sin lya – och fått en sällsynt inblick i de första dagarna i livet hos dessa skygga, utrotningshotade katter. Innan lyan lokaliserades hade moderns och den troliga faderns rörelser följts under flera månader med hjälp GPS-utrustade halsband.

Att någon hittar en vild snöleopardsunge i sin lya är mycket sällsynt och spännande i sig – första gången någonsin som ett sådant möte ägde rum var så sent som förra året. Det senaste mötet kan dock vara särskilt betydelsefullt. Forskargruppen som hittade ungen vet nämligen vem modern är, en katt som heter Agnes, och dessutom är den troliga fadern känd, en hanne som heter Ariun. Båda djuren har halsband med GPS-sändare och har kunnat följas på håll under flera månader.

En av de forskare som var med då ungen upptäcktes är Gustaf Samelius. Han är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), och vetenskaplig rådgivare inom Snow Leopard Trust, en organisation som arbetar för den hotade snöleopardens fortlevnad.

– Vi vet väldigt lite om vad snöleopardsfäder har för roll efter parningen, säger Gustaf Samelius. Att kunna övervaka båda föräldrarna under en nyfödd unges uppväxt kan ge nya spännande insikter. Nu väntar vi ivrigt på en dna-analys som kan bekräfta att Ariun verkligen är far till ungen.

En annan svensk som har gjort viktiga insatser inom projektet är SLU-doktoranden Örjan Johansson. Med basen i en liten jurta högt upp i de Mongoliska bergen har han spårat och märkt fler snöleoparder än någon annan, för att lära sig mera om deras liv och vanor. Hans analyser av gps-positioner visade att två snöleoparder, Agnes och Ariun, under flera dagar tidigare i våras hade vistats samtidigt i ett litet begränsat område. Snöleoparder är oftast ensamlevande, så denna typ av beteende tyder ofta på att parning har ägt rum. Ungefär tre månader senare började Agnes att begränsa sina vandringar på ett sätt som antydde att hon var redo att föda.

– När vi var ganska säkra på att hon hade fött väntade vi i ca två veckor innan vi gick in i området för att leta efter lyan, säger Gustaf Samelius.

Den 21 juni hittade Gustaf Samelius och hans kollegor Sumbe Tomorsukh, Uugantsetseg Gantomor, Jeremy Krockenberger och Carol Esson lyan. När de var säkra på att honan befann sig på ett betryggande avstånd, kunde forskarna snabbt ta sig in i lyan, och undersöka och fotografera den två veckor gamla ungen. De tog också med sig hårstrån som gör det möjligt att bestämma kön och härstamning.

Ett besök av pappa?
Tillbaka i baslägret undersökte forskarna GPS-data från den förmodade fadern Ariuns halsband, och insåg att han hade befunnit sig bara någon meter från lyan när ungen var en vecka gammal, medan modern var nästan en mil bort.

– Vi kan inte säga om han faktiskt var inne i lyan eller vad han gjorde där, men det är fascinerande att ta del av detta beteende – särskilt om Ariun verkligen skulle visa sig vara fadern, säger Gustaf Samelius.

LÄNKAR
Örjan Johanssons blogg om sina upplevelser i Mongoliet:
http://snowleopardmongolia.wordpress.com

Dokumentär på SVT: forskning om snöleoparden
http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2013/5/dokumentar-pa-svt-forskning-om-snoleoparden/ [Ref 3]

OM SNÖLEOPARDEN
Snöleoparden är ett kattdjur som lever på hög höjd i bergsregioner i Himalaya och Centralasien. I vilt tillstånd finns endast 3 500–7 000 snöleoparder kvar, och på grund av deras gäckande natur är möten så sällsynta att katterna ofta kallas “spökena från berget”.
SLU:s vision: SLU är ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera