Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 juli 2013

Konflikterna i världen minskade 2012, men antalet dödsoffer ökade

Förra året minskade antalet konflikter i världen markant, samtidigt som antalet dödsoffer i dessa konflikter ökade dramatiskt, mycket på grund av situationen i Syrien. Det har forskare vid Uppsalas konfliktdataprogram (UCDP) konstaterat. Resultatet har nyligen publicerats i tidskriften Journal of Peace Research och presenterades idag vid ett seminarium i Almedalen.

UCDP registrerade 32 aktiva konflikter 2012, vilket är en minskning med fem sedan året innan. Trots detta ökade det totala antalet strids-relaterade dödsoffer dramatiskt under året. Under de 24 år som gått sedan Kalla Krigets slut så har UCDP endast vid sex tidigare tillfällen rapporterat högre nivåer.

– Det är farmför allt kriget i Syrien som bidragit till den stora ökningen, säger Lotta Themnér, projektledare inom programmet. Inte sedan det mellanstatliga kriget mellan Eritrea och Etiopien 1999-2001 har vi sett en sådan blodig konflikt.
Trots detta har relativt lite gjorts från internationellt håll.

– Det är anmärkningsvärt eftersom alla stora konflikter sedan mitten av 1980-talet har sett ett nära samförstånd mellan stormakterna för att åtminstone få tillstånd ett eldupphör men oftast också en förhandlingslösning. Det är illavarslande för stormaktsrelationernas utveckling och den i sin tur har stor betydelse för hur lokala konflikter hanteras, menar professor Peter Wallensteen, ledare för konfliktdataprogrammet.

Vid sidan av kriget i Syrien bidrog även utvecklingen i några av de andra större konflikterna till de dystra siffrorna. I såväl Somalia som Jemen eskalerade konflikterna och dödstalen steg kraftigt.

Efter en treårig period när få förhandlingar nått resultat ökade antalet fredsavtal 2012. Under året undertecknades fyra avtal: ett vardera i Centralafrikanska Republiken, Sydsudan och Filippinerna och därtill ett i konflikten mellan Sydsudan och Sudan. Även om detta vid första anblicken är positiva nyheter menar forskarna att det bör ses i ett större sammanhang. Konflikterna är fortfarande många och antalet avtal ändå betydligt lägre än under 1990-talet. Dessutom är avtal endast ett första steg i en lång process mot fred och flera av dessa avtal har redan fått problem av olika slag.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera