Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juni 2013

Polarforskningssäsongen har börjat

I dagarna reser svenska polarforskare både till Arktis och Antarktis för att bland annat studera hur organismer i havet i Antarktis bryter ner ozon — och hur detta går till under Antarktis vintertid.

I dagarna reser svenska polarforskare både till Arktis och Antarktis.
Först ut är Per Andersson, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, som tillsammans med två kollegor ska arbeta på Lenafloden i Sibirien. Under drygt tre veckor kommer de att färdas längs Lena och undersöka vad en ökad upptining av Sibiriens permafrost får för effekt på transporten av kol, näringsämnen och metaller till Norra ishavet.

Katarina Abrahamsson och ytterligare fyra forskare från Göteborgs universitet och Chalmers ska under tio veckor arbeta i Södra ishavet ombord på tyska forskningsfartyget Polarstern. De kommer bland annat studera hur organismer i havet i Antarktis bryter ner ozon – och hur detta går till under Antarktis vintertid. Tidigare forskning har gjort mätningar under vår och sommar, men denna expedition kommer att presentera unika resultat från processer som sker under vintern.

Den 10 juni inleds en fältkurs för forskare och tekniker som ska delta i sommarens expedition till De Longöarna i ryska Arktis. Ögruppen ligger i en svårtillgänglig del av Norra ishavet. Inför fältarbetet förbereder sig expeditionsdeltagarna på en fältkurs i omgivningarna av Longyearbyen på Svalbard, allt för att försöka efterlikna den besvärliga terrängen på De Longöarna.

Läs mer om sommarens expeditioner på Polarforskningssekretariatets webbsida.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera