Artikel från VTI
16 maj 2013

Mobil eller inte i bilen?

Forskning från VTI visar att krav på att använda handsfree under bilkörning när man använder olika kommunikationsutrustning inte skapar en trafiksäkrare miljö.

VTI deltog på Näringsdepartementets hearing om användning av kommunikationsutrustning under bilkörning. Forskning från VTI visar att krav på att använda handsfree under bilkörning när man använder olika kommunikationsutrustning inte skapar en trafiksäkrare miljö. Det har i alla fall inte blivit trafiksäkrare i de länder som har lag på handsfree vid till exempel mobilprat under bilkörning.

Det finns fler distraktioner under bilkörning, det kan handla om att bilförare ställer in navigering, blir störda av barn i baksätet eller tappar koncentrationen när de sms:ar samtidigt som de kör bil.

– Att då bara lagstifta mot ett av dessa moment skapar inte bättre trafiksäkerhet och kan uppfattas som om allt annat anses vara acceptabelt, säger Katja Kircher, forskare på VTI.

Det var Näringsdepartementet genom infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som hade kallat till en hearing om ämnet. Ett 60-tal personer fanns på plats, däribland journalister, representanter för teknikutveckling, bussbranschen, trafikskolor och andra branscher.

– Lagstiftning verkar på sin höjd ge kortvarig effekt, samt att brist på data ger utrymme för mycket spekulationer. VTI förordar därför vetenskapliga studier som genomförs både före och efter framtida förordningar eller lagändringar, säger Katja Kircher.

Länk till forskningen: Åtgärder mot trafikfarlig användning av kommunikationsutrustning under körning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera