Artikel från vr_admin

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 maj 2013

Avancerad radarteknik ska övervaka skogen via satellit

ESA, Europeiska Rymdstyrelsen har nu valt satelliten BIOMASS som ska skickas upp för att övervaka klimatförändringar från rymden. FOI leder det svenska arbetet och utvecklar BIOMASS tillsammans med forskare från sex europeiska länder.

– Det är oerhört glädjande att vi nu fått finansiering för BIOMASS, säger Lars Ulander, radarforskare vid FOI som suttit med i den internationella grupp som framgångsrikt lotsat projektet fram till ESAs beslut. Det är också ett kvitto på att Sverige och FOI både ligger i forskningens absoluta framkant och att vi förmår vidareutveckla spetsteknik så att den blir användbar för avancerad miljöövervakning.

BIOMASS använder så kallad syntetisk aperturradar (SAR) på P-band (435 MHz) som bland annat bygger på FOI:s forskning och som används i svenska radarsystem för att hitta dolda föremål i terrängen. Det är första gången som denna teknik kommer att användas från rymden.

– För att kunna göra bra prognoser för klimatet är det viktigt att veta hur skogskövlingen inverkar. Hittills har man inte haft något bra sätt att studera globala förändringar i skogen. BIOMASS kommer att med hög noggrannhet mäta hur mycket kol som är bundet i framför allt de tropiska skogarna, där bristen på data är stor. Projektet är också ett bra exempel där teknik som vi har utvecklat för militär tillämpning nu kommer till civil nytta, säger Lars Ulander.

Den 1,2 ton tunga satelliten ska sändas upp med ESAs VEGA-raket år 2020.

För mer information se ESAs webbsida (engelska) http://www.esa.int/For_Media/Press_Releases/ESA_s_next_Earth_Explorer_satellite

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera