Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 maj 2013

Osynligt mönster kan stoppa falska märkeskläder

Nu finns en möjlighet att enkelt skilja på märkeskläder och kopior. Chalmersforskaren Christian Müller har tagit fram en tråd med unika optiska egenskaper. Den kan användas för att skapa osynliga mönster i textilier, som bara syns i polariserat ljus.

Enligt Tullverket har handeln med förfalskade och piratkopierade varor exploderat de senaste åren både i Sverige, inom EU och globalt. Det drabbar såväl företag och deras anställda som ovetande konsumenter. Att se skillnad på ett äkta plagg och en kopia är ofta svårt.

Christian Müller, forskare inom polymerteknologi på Chalmers, har hittat en möjlig lösning på problemet. Han har skapat en halvgenomskinlig tråd av polyetylen och en färgmolekyl som absorberar synligt ljus. Tråden kan vävas till ett mönster som är osynligt för blotta ögat, men kan ses med hjälp av ett polarisationsfilter.

– Själva tillverkningen av en sån här tråd är okomplicerad, säger han. Klädföretagen skulle kunna börja med det direkt. På så sätt skulle de kunna sätta ett signaturmönster i sina plagg. Och utrustningen som krävs för att se mönstret är ganska enkel, den finns redan idag hos till exempel Tullverket.

Den osynliga tråden kan skapas av flera olika färgmolekyler och flera olika textila konstfibrer, bland annat nylon. Färgmolekylen kan också bindas till naturfibrer såsom ull eller silke. Tekniken kan användas både till kläder och till olika typer av dyra specialtyger, till exempel bil- och husvagnstextilier.

Tanken är att ett varumärke sätter ihop sin egen speciella kombination av textilfiber och färgmolekyler. Det är enkelt och billigt för företaget att ta fram.

– Men det är väldigt svårt för pirattillverkarna att kopiera den speciella kombinationen, säger Christian Müller. De kan skaffa utrustningen som krävs för att läsa av mönstret och ta reda på vilket optiskt spektrum som en viss signatur ger, men de kan inte veta vilken kombination av komponenter som ger just detta spektrum. Och det finns massor av olika färgmolekyler som går att använda.

2012 publicerade han sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Applied Physics Letters. Innan dess var det inte känt att det går att skapa mönster i textil som är en del av själva tyget och som bara kan ses i polariserat ljus. Däremot finns det en liknande teknik för att skapa osynliga mönster i sedlar, något som används bland annat i Schweiz.

På längre sikt skulle Christian Müllers upptäckt också kunna användas för att tillverka ”smarta textilier”, till exempel kläder som ändrar färg beroende på elektrisk laddning.

Länk till artikel.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera