Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 april 2013

Made in Sweden – framtidens textilier och papper

Den svenska skogsindustrin och textil- och modebranschen planerar gemensamma satsningar för att möta en hårdnande global konkurrens. Ett hundratal ledande svenska forskare har under ledning av Mittuniversitetet utarbetat en strategi för omställning till en biobaserad samhällsekonomi.

Hoten mot dessa svenska basindustrier är av flera slag i den globala konkurrensen. På spel står över 260 000 svenska arbetstillfällen och produktionsvärden på över 200 miljarder kronor årligen. Om inte positionerna bevakas och utvecklas så hotas sysselsättningen i många bruksorter såväl som i större och mindre högteknologiska företag.

Ett hundratal företrädare för skogsindustrin och textil- och modebranschen har under hösten och vintern identifierat förutsättningarna för gemensamma satsningar.

– Den svenska skogsindustrin ska tillsammans med textil- och modebranschen bli den ledande kraften i omställningen till en biobaserad svensk samhällsekonomi, säger Per Edström, professor vid Mittuniversitetet. Det skapar samtidigt möjligheter att utveckla konkurrensfördelar med fokus på hållbarhet och energieffektivitet.

– Branscherna behöver ställa om affärsmodeller och produktsortiment för att inte tappa exportvärden och arbetstillfällen, tillägger Ola Toftegaard, ordförande för Smart Textiles. Omställningen kräver helt nya idéer och måste ske snabbare än hoten utvecklas.

– Vi har skapat en gemensam forsknings- och innovationsagenda för att skynda på den industriella omställning som kommer, säger Anders Pettersson, forskningsdirektör på Innventia. Vi vill ge svensk industri en chans att utveckla internationella konkurrensfördelar och samtidigt ha en positiv inverkan på klimat och miljö.

Listan med exempel på nya metoder, produkter och värden kan göras lång. Tydliga exempel är textilproduktion i pappersmaskiner, biobaserade kompositer, produkter för att skörda och lagra energi på papper eller textil, biobaserade antibakteriella ytor, och produkter med integrerade sensor- och kommunikationssystem.

– Vi beskriver en svensk väg till den biobaserade samhällsekonomin. En beskrivning som nu lämnats in till Vinnova, den svenska innovationsmyndigheten, avslutar Per Edström.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera