Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 mars 2013

Minska risken för skador i skidbacken

Under vintern bidrar utförsåkning till ett stort antal skador. Det finns några saker du som skid- eller snowboardåkare kan göra för att förhindra att skadas i backarna. Kim Hébert-Losier, forskare vid Mittuniversitetet, delar med sig av goda råd och forskning på området.

Att ha rätt utrustning är det första man som skidåkare ska tänka på. Pjäxor, skidor och bräda ska vara i gott skick. Att använda väl utprovad egen utrustning eller hyresutrustning anpassad till den egna åkskickligheten och inte låna oprövad utrustning av andra, är att rekommendera.

– Men viktigast av allt är hjälmen! säger Kim Hébert-Losier, forskare vid mittuniversitetet.

Hon har tillsammans med H-C Holmberg vid Nationellt Vintersportcentrum, gått igenom ett stort antal vetenskapliga artiklar om att förebygga skador inom alpin skidåkning.  Förutom utrustning är kunskap och medvetenhet viktig, både om skidteknik och om sin egen förmåga i backen. 

Det är också viktigt att vara medveten om hur kroppen svarar på skidåkningen. Vetenskapliga studier visar att risken för skador ökar i slutet av dagen eller en skidvecka när skidåkarna är mer trötta. Skidåkare bör därför lägga in viloperioder under dagen och hela vilodagar under en skidvecka. Skaderisken påverkas också av väder och andra omständigheter som många skidåkare i backen samtidigt. Värt att notera är att utbildning om enbart hur korsband fungerar och kan skadas, minskar risken för olyckor.

– Man kan till exempel visa informationsfilm på caféer och under bussresan till backarna eller ha information i liften, säger Kim Hébert-Losier.

Utomstående aktörer, som till exempel liftpersonal, läkare eller media, spelar också en viktig roll i att förebygga skador. Folk tenderar att lyssna på experter och tar till sig information, som gör att skadorna minskar.

Från början var syftet att ta reda på hur skid- och snowboardåkare ska träna för att minska risken för skador i backarna. Kim Hébert-Losier och H-C Holmberg hittade dock inga vetenskapliga interventionsstudier som undersökt träningsprogram för att specifikt förebygga skador i alpin skidåkning och snowboard.

– Däremot vet vi rent allmänt att det är bra att stärka den allmänna konditionen, bålmuskulatur och ben, särskilt lårmuskulaturen, för att undvika skador i den typ av belastning som alpin skidåkning och snowboardåkning innebär, säger Kim Hébert-Losier.

Kim Hébert-Losier och H-C Holmberg har skrivit en vetenskaplig översiktsartikel på området. Den publicerades nyligen i den ansedda tidskriften Sports Medicine och går att läsa här.

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera