Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 mars 2013

De tar hem tillverkningen från låglöneländer

Ett nytt monteringssystem gör det betydligt enklare för till exempel tillverkande företag i Sverige att konkurrera med låglöneländer. En omställning av ett monteringssystem för att producera nya typer av produkter som tidigare tog månader att genomföra kan idag göras på några timmar. Samma sak gäller när det är dags att komma igång med produktion.

– Att ta hem tillverkningen från låglöneländer är en av huvudpoängerna med den här nya tekniken. Kostnaderna för företag med produkter som “lever” bara ett par år är enorma. Konsekvensen är att man flyttar produktionen till låglöneländer där man kan arbeta manuellt till löjligt låga priser och under usla förhållanden, säger Mauro Onori, professor på avdelningen för Industriell produktion vid KTH.

Tekniken går under namnet “Evolvable Production Systems”, och är självkonfigurerande monteringssystem. Dessa består av enkla moduler som innehåller sina egna styrsystem. När man sätter ihop dem så löser modulerna hela konfigurering helt själva. Systemen behöver alltså inte programmeras om, vilket bland annat innebär att produktionen inte behöver stå stilla när man ställer om den från en typ av produkt till en annan. Dessutom innebär monteringssystemet att det ställs mindre krav på operatörerna som arbetar med det.

– Besparingarna är stora och vi har en ekonomisk beslutsmodell som kompletterar det hela. Den visar hur alla inblandade parter kan vinna på att lösa produktionen med dessa monteringssystem: producenten, underleverantörerna, systemleverantörerna, de som programmerar monteringssystem, kunderna och så vidare. I dagsläget är det nämligen omöjligt att räkna på hur mycket en automationssatsning kommer att kosta, säger Mauro Onori.

Han tillägger att den kostnad för automatiserade produktionssystem som en gång i tiden var lika konstant som olidlig idag är en variabel dito.

– Tiden att komma igång med produktion har sjunkit från månader till timmar med det här monteringssystemet. Tekniken gynnar främst små och medelstora produktföretag och kan vända den kortsiktiga och negativa trenden med outsourcing av produktion och i förlängningen stärka svenska företag, säger Mauro Onori.

Hur fungerar då det nya monteringssystemet?! I praktiken handlar det om sätta ihop dessa enligt samma princip som vi idag använder våra datorer. Det blir Plug & Produce istället för Plug & Play. Mauro Onori gör en liknelse med USB-enheter som bara sätts i datorn för att sedan fungera rakt av.

– Monteringssystemet är uppdelat i moduler, och modulernas kapacitet är kraftfullare än dagens PC-datorer men kostar mindre och är små. Automatiserade produktionssystem måste bli billigare och mer återanvändbara än de är idag. Det är här vårt monteringssystem kommer in i bilden.

Det är återanvändbart och billigare eftersom företagen inte köper utan leasar det. Man kan givetvis också byta ut bara ett antal moduler och inte hela monteringssystemet, säger Mauro Onori.

Han avslutar med att berätta at forskningen syftar till två saker: Att hjälpa till att vända på outsourcingtrenden, och att ge företag ett verktyg för att kunna mäta om det var värt att automatisera en särskild produkt.

“Evolvable Production Systems” ingår i forskningsprojektet IDEAS (Instantly Deployable Evolvable Assembly Systems) där företag och organisationer som Festo, Electrolux, UNOTT, Masmec, Elrest, Teks och KIT ingår som samarbetspartner.

Vetenskapliga referenser:
A. Maffei, “Characterisation of the Business Models for Innovative, Non-Mature Production Automation Technology,” PhD, Production Engineering, Royal Institute of Technology, Stockholm, 2012.

J. Barata, M. Onori, and e. al., “Evolvable Production Systems: Enabling Research Domains.,” presented at the International Conference on Changeable, Agile, Reconfigurable and Virtual Production, Toronto, Canada, 2007.

M. Onori, N. Lohse, J. Barata, and C. Hanisch, “The IDEAS project: plug & produce at shop-floor level,” Assembly Automation, vol. 32, pp. 124-134, 2012.

EUPASS. (2004-2009). Evolvable Ultra-Precision Assembly Systems.

 
 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera