Artikel från VTI
18 februari 2013

VTI satsar på forskning kring transporter och miljöpolicy – anställer professor

Tim Richardson blir professor på VTI i transporter och miljöpolicy.

– Jag är väldigt glad över att Tim Richardson har utsetts till professor hos oss på VTI. Han blir en väldigt värdefull senior forskare, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på VTI.
– Med hans kompetens inom området transporter och miljö kommer vi att kunna stärka och utveckla institutets förmåga att hantera exempelvis ämnen relaterade till transportsektorn och klimatförändringar. Tim Richardson kommer också att bidra till VTI:s kapacitetsuppbyggnad i syfte att öka vetenskaplig excellens och vetenskaplig publicering på institutet.
Utbildad i England, verksam i flera länder
Sedan 2007 har Tim Richardson varit anställd som professor i “Urban and mobility studies” vid Aalborgs universitet i Danmark. Han har ett långt och gediget cv och har, förutom i sitt hemland England, varit yrkesverksam i ett flertal länder och vid många olika universitet och institutioner.
Tim Richardson utbildade sig under 1990-talet vid Sheffield Hallam University i England och tog där sin doktorsexamen år 2000.
Utveckla tvärvetenskaplig forskning
Om utnämningen som professor på VTI säger han själv så här:
– Det ska bli riktigt spännande att tillsammans med nya kollegor på VTI arbeta för att utveckla ny tvärvetenskaplig forskning och på så sätt ta itu med våra mest akuta transport- och miljömässiga utmaningar. Jag har också ambitionen att vara med och stärka effekterna av VTI:s forskning i den internationella vetenskapliga debatten.
Tim Richardson tillträder sin professorstjänst på VTI den 1 april i år.
VTI har sedan tidigare tre professorer anställda. Jan-Eric Nilsson är professor i nationalekonomi med inriktning mot transporter. Sigurdur Erlingsson är professor i väg- och banteknik och Jane Summerton är professor i teknik och social förändring med inriktning mot trafiksäkerhet.
Kontakt
För mer information, vänligen kontakta
Jonas Bjelfvenstam [Ref 1], generaldirektör, VTI
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Verksamheten omfattar samtliga transportslag. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg och Borlänge.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera