Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 februari 2013

Fasta ökar dykares prestationsförmåga

Forskargruppen Environmental Physiology Group vid Mittuniversitetet visar i en nyligen publicerad studie att fasta ökar prestationsförmågan hos tävlingsdykare. Dykarna ökade sin maximala förmåga att hålla andan med hela 22 procent, efter att ha fastat 13 timmar innan ett test.

– Många tävlingsdykare fastar före tävling, och yrkesdykare i Japan skippar frukost. Det var anledningen till att vi ville undersöka om fasta påverkar prestationen, positivt eller negativt, säger Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet.

Totalt tretton tävlingsdykare testades vid två tillfällen olika dagar, dels efter 13 timmars fasta, dels 1,5 timme efter en normal frukost. Ordningen på de två testen fördelades lika mellan deltagarna.

När dykarna höll andan maximal tid efter perioden av fasta ökade den genomsnittliga tiden till 4 min och 41 sek, jämfört med 3 min 51 sek, efter en normal frukost Prestationsförmågan ökade alltså markant efter en kortare fasta, något som bland annat beror på att kroppen kan stänga av blodförsörjningen till magen mer effektivt.

– När man fastar ställs ämnesomsättningen om på sparlåga, vilket gör att kroppens förbrukning av syre minskar. Samtidigt kan den så kallade ”dykresponsen” stänga av blodflödet bättre till vissa organ, vilket spar syre till de viktigaste organen som hjärta och hjärna. Studien visar en starkare dykrespons vid fasta vilket tyder på att magens blodförsörjning kan stängas av mer effektivt, säger Erika Schagatay, som tillsammans med doktorand Angelica Lodin-Sundström utfört studien.

Studien har nyligen publicerats i European Journal of Sport Science.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera