Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 december 2012

EU-satsning på robotar

EU-kommissionen satsar 36 miljoner kronor på att utveckla robotar som känner igen olika sociala situationer, kan interagera med människor och därför kan användas på platser med många människor. Forskare vid Örebro universitet får 2,8 miljoner kronor för att göra det möjligt för robotarna att röra sig trots att det finns hinder i vägen och människor i rörelse.

Projektet är ett samarbete mellan forskare och företag från fem olika europeiska länder. En av parterna är flygbolaget KLM, som vill använda robotarna för att hjälpa vilsna passagerare att hitta snabbaste vägen för dem på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Forskarna vid Örebro universitet har ansvar för att roboten ska kunna ta sig fram på flygplatsen.

– Vi arbetar med sensorteknik som gör det möjligt för roboten att känna av vad som finns runt omkring den och som gör det möjligt för den att navigera runt människor eller andra hinder på flygplatsen, säger Achim Lilienthal, forskare vid forskningscentrumet AASS vid Örebro universitet.

– Vi kommer dessutom bygga upp kartor över flygplatsen som underlättar för roboten. Kartorna kommer innehålla information om var det ofta blir köbildning eller om det finns delar av flygplatsen som människor ofta går vilse i.
 
– EU-projektet SPENCER kommer att bryta ny mark för kognitiva system. Det vill säga robotar som är medvetna om vad som händer runt omkring dem och då går att använda på platser med mycket människor i rörelse, säger Achim Lilienthal.

– Det är ett mycket spännande projekt som har många utvecklingsmöjligheter, avslutar Achim Lilienthal.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera