Tema

Ny chef, nytt hus, ny tjänst på Nationellt superdatorcentrum

Nationellt superdatorcentrum, NSC, på Linköpings universitet växer, till sommaren blir det nya Kärnhuset klart för inflyttning. Men nytillträdde chefen Patrick Norman lanserar redan nu en unik tjänst där de forskare som utnyttjar beräkningskapaciteten i Sveriges största superdator också kan få hjälp att effektivisera beräkningarna.

Nationellt superdatorcentrum på Linköpings universitet växer, till sommaren blir det nya Kärnhuset klart för inflyttning. Men nytillträdde chefen Patrick Norman lanserar redan nu en unik tjänst där de forskare som utnyttjar beräkningskapaciteten i Sveriges största superdator också kan få hjälp att effektivisera beräkningarna.

– Inte alla forskargrupper har den expertis som krävs för att optimera koden för den här typen av datorer, deras huvudintresse är ju att få fram forskningsresultat, förklarar Patrick Norman, professor i beräkningsfysik på Linköpings universitet och chef för Nationellt superdatorcentrum, NSC.

Han hoppas därför att det ska finnas ett stort intresse för den nya tjänsten. Alla disputerade forskare som är anställda vid svenska lärosäten kan utnyttja såväl beräkningskapaciteten i Triolith som den nya tjänsten, utan kostnad. Pengarna kommer från Vetenskapsrådets satsningar på SNIC (Swedish National Infrastructure for Computing) och SeRC (Swedish e-Science Research Centre), ett strategiskt samarbete mellan forskargrupper inom olika beräkningsvetenskaper.

– Personal är på plats så det som återstår är att sprida kunskap om tjänsten så att den kan komma till bästa nytta, säger Patrick Norman.

Triolith har installerats under sommaren och hösten och består nu av inte mindre än 1200 noder eller beräkningsservrar, som var och en innehåller 16 kärnor (cores). I den årliga jämförelse som görs mellan världens superdatorer, som publiceras på listan Top500, hamnar Triolith på plats 83. Placeringen avgörs efter ett specialtest där Triolith presterade 303,7 teraflops, vilket innebär 303,7 biljoner flyttalsoperationer per sekund.

I sommar ska det nya Kärnhuset på Campus Valla stå klart, det byggs nu av Akademiska Hus på uppdrag av Linköpings universitet.
– I samband med flytten dit ska vår superdator också utökas med 25 procent så att den blir ännu kraftfullare, berättar Patrick Norman.

Under 2014 kommer även datorresurser som ska serva vädertjänsterna i Sverige och Norge att installeras i det nya Kärnhuset.

KONTAKT
Patrick Norman patrick.norman@liu.se eller 013 28 16 88

Ny chef, nytt hus, ny tjänst på Nationellt superdatorcentrum

 lästid ~ 1 min