Artikel från Högskolan i Skövde
14 december 2012

Forskare i Skövde studerar bilförares upplevelse av cyklister

Vad gör att en bilförare lägger märke till att det finns en cyklist på vägbanan? Hur gör bilföraren för att tolka cyklistens intentioner? Det ska kognitionsvetare vid Högskolan i Skövde studera i ett projekt delfinansierat av Länsförsäkringsbolagen.

Forskare i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde forsätter nu sitt arbete med att undersöka hur människor tolkar varandra i olika trafiksituationer.  Tidigare har forskarna Paul Hemeren, Mikael Johannesson, Mikael Lebram, Fredrik Eriksson och Kristoffer Ekman studerat hur bilister uppfattar cyklisters beteende i trafiken. Nu har gruppen beviljats ytterligare medel för att utöka sina studier och fokusera på hur man kan förbättra bilförares uppfattning av cyklister.
Forskarna ska dels undersöka vad som gör att en bilförare upptäcker en cyklist, dels hur bilföraren tolkar cyklisten och förstår hur cyklisten tänker röra sig i trafiken.

Länsförsäkringsbolagens forskningsfond finansierar projektet med 1 miljon konor under 2013. Enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringsbolagen är finansieringen en del i en långsiktig forskningssatsning där alla projekt undersöker situationen för oskyddade trafikanter.
Länsförsäkringsbolagens Forskningsfond stödjer vetenskaplig forskning som kan förebygga skador och bidra till att öka tryggheten i samhället.

KONTAKT
Paul Hemeren, 0500-44 83 14

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera