Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 december 2012

Ny behandling kan rädda synen hos för tidigt födda barn

Barn som föds för tidigt riskerar att drabbas av sjukdomen ROP, som kan leda till blindhet. Forskare vid Sahlgrenska akademin kan nu visa att sjukdomen troligen går att förebygga genom behandling med tillväxtprotein. Nu får forskningsprojektet 54 miljoner kronor från EU för att utveckla projektet vidare.

För tidigt födda barn riskerar att drabbas av allvarliga komplikationer som försämrad tillväxt och begåvningshandikapp. Ytterligare en allvarlig komplikation är kärlsjukdomen prematuritetsretinopati (ROP), som kan leda till blindhet.

Ann Hellström, ögonläkare och professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, koordinerar ett internationellt forskningsprojekt som efter flera års studier nu kan visa att den synhotande sjukdomen troligen går att förebygga:

– Det finns en rad livsviktiga ämnen som barnet normalt har tillgång till i fosterlivet, men som drastiskt minskar i samband med för tidig födelse. En sådan faktor är tillväxtproteinet IGF-I, som vi i experimentella och kliniska studier kunnat visa är kopplat till utvecklingen av ROP.

– Våra preliminära resultat visar att vi genom att återställa IGF-I till de nivåer som normalt finns under fosterlivet kan förebygga sjukdomen, och sannolikt även andra komplikationer som kan drabba för tidigt födda barn.

Det internationella forskningsprojektet, som involverar forskare från Lunds Universitetssjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Harvard Medical School, University of Cambridge, University of Amsterdam, Institut Giannina Gaslini i Italien, läkemedelsbolaget Premacure AB, bioteknikföretaget Mediagnost samt forskningsorganisationen Smerud får nu 54 miljoner kronor av EU för att utveckla projektet vidare.

– Om projektet ger ett lyckat resultat kommer vi att kunna erbjuda en helt ny förebyggande behandling som kan förbättra vården av för tidigt födda barn, säger Ann Hellström.

KONTAKT
Ann Hellström, professor i pediatrisk oftalmologi, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet Mobil 0768-979196 ann.hellstrom@medfak.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera