Artikel från Jönköping University

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 december 2012

Det digitala ekosystemet – en väg till framgång

Det mobila landskapet har förändrats sedan Apple lanserade sin första iPhone 2007. I en ny doktorsavhandling vid Högskolan i Jönköping har Ahmad Ghazawneh undersökt hur företag som Apple kan styra och kontrollera sina digitala ekosystem på ett framgångsrikt sätt.

Sedan lanseringen av den första iPhone-modellen 2007 har det mobila landskapet förändrats. Den otroliga framgång som Apple haft med iPhone, iPad och iPod, med mer än 700 000 utvecklade applikationer, 35 miljarder nedladdningar, hundratals miljoner sålda enheter och miljarder dollar i intäkter på mindre än fem år, har dragit till sig intresse från branschfolk, forskare, marknadsförare och chefer. Andra företag som Nokia och RIM har under flera år tillverkat och utvecklat mobiltelefoner, utan att nödvändigtvis nå samma framgång som Apple.

En av de viktigaste framgångsfaktorerna för Apple och deras enheter är det stora antalet tillgängliga program (appar) som kan laddas ner av användare världen över. Dessa program är huvudsakligen utvecklade av externa aktörer.

I sin doktorsavhandling har Ahmad Ghazawneh undersökt hur företag som Apple kan styra och kontrollera sina digitala ekosystem på ett framgångsrikt sätt. Dessa ekosystem består av Apple, användare, samarbetspartners, konkurrenter och externa utvecklare. Den huvudsakliga koncentrationen ligger på de externa utvecklarna, hur de kan motiveras att delta i ekosystemet och hur deras utveckling av applikationer kan underlättas.

Resultatet av avhandlingen har publicerats i högt rankade konferenser och tidskrifter, och viktigt för både forskare och yrkesverksamma inom fältet Information Systems.

INFORMATION
Ahmad Ghazawneh försvarade sin doktorsavhandling i informatik på Internationella Handelshögskolan i Jönköping den 6 december.

Avhandlingen har titeln ”Towards a Boundary Resources Theory of Software Platforms”.

Fakultetsopponent var professor Pär Ågefalk, Uppsala Universitet. Medlemmar i betygsnämnden var professor Rikard Lindgren, Göteborgs Universitet, professor Jonny Holmström, Umeå Universitet och docent Christina Keller, JIBS. Ordförande var professor Ola Henfridsson, Chalmers.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera