Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 november 2012

Komplementär och alternativ medicin undersöks inom svensk kirurgisk vård

Osteopati skulle kunna fungera mot kronisk smärta och stelhet efter operation i bröstkorgen, däremot är elektroterapi inte effektivt som smärtlindring efter bukspottskörteloperation. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som undersökt komplementära och alternativmedicinska terapier.

Massage, akupunktur, healing, homeopati – användningen av så kallade komplementära och alternativmedicinska terapier är utbredd i Sverige och i övriga västvärlden.

Även om skepticismen fortfarande är stor vill också kirurgisk vårdpersonal lära sig mer om dessa metoder. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Specialistsjuksköterskan Kristofer Bjerså har i två studier undersökt vårdpersonalens uppfattningar om komplementär- och alternativmedicin inom kirurgisk vård vid Sveriges sju universitetssjukhus. Resultatet visar att personalen uppfattar det som viktigt att ha kunskap om dessa metoder, att det fortfarande finns en skepticism men även en vilja att lära sig mer.  

Kristofer Bjerså och hans kollegor har också undersökt två terapier i vården efter kirurgiska ingrepp. I den ena studien testades så kallad transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) som kompletterande smärtlindring efter operation av bukspottskörteln.

– Det är en mycket stor bukoperation som kräver avancerad smärtlindring efteråt, men enligt vår studie var inte TENS effektivt. Snarare innebar metoden ett hinder för både patient och vårdpersonal på grund av att patienten fick extra sladdar påkopplad på kroppen vilket medförde svårigheter att röra sig fritt i och utanför sängen.

I en annan studie testades osteopatisk behandling som lindring mot smärta, stelhet och andningsinskränkning hos personer som opererat matstrupen genom thorakotomi (ett snitt mellan revbenen). I studien fick åtta patienter osteopatisk behandling 45 minuter i veckan under 10 veckor.

– Det är vanligt att personer som opererats via thorakotomi får långvariga eller kroniska besvär i bröstkorgen. Vår studie antyder att osteopatisk behandling efter thorakotomi skulle kunna vara effektivt, men det krävs flera och större studier innan några rekommendationer kan göras, säger Kristofer Bjerså.

Avhandlingen ”Complementary and Alternative Therapies in Surgical Care” försvaras vid en disputation den 7 december.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera