Artikel från Linnéuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 november 2012

Trådlösa sensorer ska säkra vattenkvaliteten i Kosovo

Medieteknik vid Linnéuniversitetet sjösätter ett projekt som ska stärka miljö- och IT-forskningen i Kosovo och hjälpa regionen att utvecklas socioekonomiskt.

”InWaterSense: Intelligent Wireless Sensor Networks for Monitoring Surface Water Quality” är namnet på ett nytt projekt som ska genomföras vid universitetet i Pristina i Kosovo, i samverkan med bland annat Avdelningen för medieteknik vid Linnéuniversitetet och universitet på Irland, i Österrike och i Tyskland. Projektet stöds av EU:s kontor i Kosovo, European Commission Liaison Office to Kosovo, och har en budget på 215 000 Euro och kommer att pågå under 20 månader.

Målet för InWaterSense är tvådelat. Som framgår av namnet handlar det om att tillämpa moderna, avancerade metoder med sensorer sammankopplade i trådlösa nätverk för att övervaka vattenkvaliteten. Målet är att säkerställa en hälsosam miljö i Kosovo utifrån EU:s ramdirektiv för vatten (Water Framework Directive). På ett mer övergripande plan handlar det även om att stärka forskningen i Kosovo inom de prioriterade områdena miljö och IT, som en hjälp att utveckla regionen socioekonomiskt.

Rent praktiskt kommer en infrastruktur för ett trådlöst sensornätverk att skapas i floden Sitnica. Insamlade mätvärden kommer att sammanställas till såväl beslutsfattare som allmänhet. Avsikten är att nätverket ska utvecklas till en intelligent plattform som kan arbeta i det närmaste helt självständigt och erbjuda utökade funktioner och möjligheter efter hand. Utifrån erfarenheterna i Sitnica kommer sedan nätverk att skapas även i andra vattendrag.

– Avdelningen för medieteknik kommer att leda arbetet med de mobila sensorerna och de Internet of Things-applikationer som behövs, samt vara med och handleda de doktorander som är involverade i projektet, säger Arianit Kurti, lektor i medieteknik vid Linnéuniversitetet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera