Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 november 2012

Modern teknik löser vardagens problem för äldre

Vinnova ger 850 000 kronor till EU-projektet Saapho, som är ett samarbete mellan forskare vid Örebro universitet och forskare i Spanien, Tyskland och Slovenien. Målet är att med hjälp av enkel modern teknik ge äldre människor möjligheten till ett självständigt liv.

– Vi kan alla behöva lite hjälp för att behålla goda vanor och rutiner. För vissa grupper, som till exempel äldre människor, kan det vara av stor betydelse att få en påminnelse om att ta sina mediciner eller att aktivera sig en stund, säger Amy Loutfi, som tillhör Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet.
Forskarna arbetar med att ta fram enkla system för att ge äldre tillgång till tjänster som ger delaktighet, säkerhet och hälsovård. Förutom att få en påminnelse om att ta sin medicin, utvecklar forskarna tjänster som gör det möjligt att hålla kontakten med nära och kära och bo säkert med tanke på till exempel bränder och inbrott.
– Den stora utmaningen är att skapa tjänster som använder relativt enkla sensornätverk men kopplar samman olika informationskällor för att kunna ge mer komplexa larm eller påminnelser. Ett system som till exempel vet att personen i fråga inte befinner sig nära sin medicin och därför skickar en påminnelse tidigare för att han eller hon ska hinna ta sin medicin i tid.
– AASS har ansvar för att utveckla just intelligensen i tjänsterna, säger Amy Loutfi.
Projektet tillhör EU-programmet Ambient Assisted Living (AAL) och involverar forskare från Sverige, Spanien, Tyskland och Slovenien och koordineras av Barcelona Digital, BDigital, i Spanien.
För mer information kontakta Amy Loutfi: E-post: amy.loutfi@oru.se
Telefon: 019-301116
Örebro universitet är ett av Sveriges mest expansiva universitet med 17 000 studenter och  1 200 anställda. Universitetet har utbildning och forskning inom psykologi, humaniora, juridik, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik, vård, medicin, undervisning, musik och idrott. Vi erbjuder 60 utbildningsprogram på grundnivå och 30 program på avancerad nivå samt cirka 800 fristående kurser. www.oru.se [Ref 1]

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera