Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 november 2012

Personligt mode på kortare tid

Modekedjorna tampas med långa ledtider för att få ut nya plagg i butik. Men ny forskning visar att kunden skulle kunna få en tröja i egen design på runt tre timmar.

Bakom denna forskning står Joel Peterson vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås och Tampere University of Technology i Finland, som fredagen den 30 november disputerar med avhandlingen Customisation of Fashion Products Using Complete Garment Technology.

Tiden mellan att ett plagg börjar designas tills det är ute i butiken kan vara upp till åtta månader. De långa ledtiderna är ett stort problem i modebranschen, kunderna tröttnar på en trend innan plagget har börjat säljas. 

 – Företag rear ut 35-40 % av sina plagg vilket innebär förlorad vinst, säger Joel Peterson.

”Knit-on-demand”
I samband med att en stickmaskin som kunde sticka nästan helt färdiga plagg och inte krävde någon tillskärning eller sömnad, så kallad ”comlete garment knitting” lanserades, föddes en forskningsidé.

 – I projektet ”Knit-on-Demand” ville vi studera hur tekniken ”complete garment knitting” kunde utnyttjas i en affärsmiljö, och hur logistik och ekonomiska faktorer påverkades. I forskningen kombineras modelogistik, trikåteknik och ”mass customisation”, d.v.s. kundanpassade plagg, och en av frågorna har varit ”Hur kan sticktekniken complete garment praktiskt tillämpas i ett affärskoncept för kundanpassade plagg.”

I sin forskning har Joel Peterson kommit fram till att man kan ha stickmaskinen i butiken eller i närheten, och tillverkning kan börja direkt när kunden är färdig med sin design. Det blir en upplevelse att se sin tröja i egen design tillverkas, och leverans kan ske i butiken inom tre timmar om allt går bra, annars med post inom tio dagar. 

– Resultatet blir kortare ledtider från design tills kunden har plagget i sin hand. Ett plagg med egna mått och bra passform, vilket inte alltid är fallet med massproducerade kläder, säger Joel Peterson.

Återgång till forna tider
Forskningen visar dessutom att det går att använda vanliga stickmaskiner och inte bara complete garment-teknik för att göra kundanpassade produkter.

– De positiva logistiska faktorerna beror mest på att plagget köps innan det tillverkas, inget behöver reas ut. Detta ger en hög lageromsättning eftersom man slipper ha dyra färdiga plagg i lager.

Co-designprocessen mellan företag och kund kan ske manuellt i direktkontakt med butikspersonal vid design och måttagning, och den personliga servicen är då en fördel.

– Egendesignade plagg är en nischad bransch, så den kommer aldrig att slå ut de stora jättarna inom modebranschen, men det kommer nog att bli en större marknad. Jag ser en slags återgång till hur det var förr, då det mesta tillverkades i närområdet hos skomakaren, skräddaren och så vidare. Det är ju även bra för miljön att tillverkningen sker lokalt, säger Joel Peterson.

INFORMATION OCH KONTAKT
Avhandlingen Customisation of Fashion Products Using Complete Garment Technology försvaras vid en offentlig disputation.
Dag och tid: 30 november 2012, kl 12:00.
Plats: Festia Building, Auditorium Pieni Sali 1, Tampere University of Technology, Tampere, Finland.
Opponenter: professor Russel King vid North Carolina State University, Raleigh, USA, och professor George Stylios vid Heriot-Watt University, Edinburgh, Skottland.
Kontakt: Joel Peterson, joel.peterson@hb.se tfn: 033-435 41 71 mobil: 070-601 63 58
Materialet är fritt för publicering.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera