Artikel från Mistra

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 november 2012

Full fart i Mistra Innovation

De sex delprojekten i Mistra Innovation är nu i full gång. Clean Motion, ett av de småföretag som stöds, ska utveckla en fordonskaross med minimal miljöbelastning. Snart är det dags för en ny utlysning inom programmet.

Lerums-baserade företaget Clean Motion utvecklar ett trehjuligt elfordon för stadsmiljö. Hittills rullar tio demonstrationsfordon i ett antal svenska kommuner. Till nästa generation av fordonet ska karossen utvecklas, i samarbete med bland annat forskare vid KTH.

– Den stora utmaningen för oss är att få ner arbetstiden och materialkostnaden i karossen, samtidigt som den måste vara lätt, säger Göran Folkesson, vd för Clean Motion.

För att minimera energianvändningen under körning är det viktigt att hålla nere vikten. Därför har man valt att tillverka karossen av glasfiberförstärkt plast. Materialet används främst inom flyg- och båtindustrin. Att anpassa för fordonstillverkning kräver delvis nya produktionsmetoder, berättar Göran Folkesson.

Fokus på karossens hela livscykel
En annan utmaning med projektet är att göra karossen återvinningsbar. En röd tråd i projektet är att se till hela karossens livscykel, konstaterar Göran Folkesson. Exempelvis kan en utformning av karossen ge bra egenskaper för att köra elfordonet, men ändå bli svår att återvinna.

– Vi försöker hitta en utformning på karossen som ger den lägsta miljöbelastningen totalt under produktion, användning och återvinning, säger Göran Folkesson.

Projektet vid Clean Motion ingår i satsningen Mistra Innovation, som har ett något annorlunda upplägg än Mistras övriga forskningsprogram. Stödet riktas till småföretag som, i samarbete med akademiska partner, ska utveckla kommersialiserbara produkter.

Full fart även i övriga projekt
Av 43 ansökningar i en första utlysning inom Mistra Innovation valdes förra hösten sex projekt ut – som totalt har fått dela på 20 miljoner kronor. Samtliga projekt är nu i gång, konstaterar programchefen för Mistra Innovation Lars Frenning.

– Alla avtal är skrivna och de sex projekten rullar nu på med god fart, säger programchef Lars Frenning, som löpande håller kontakt med alla inblandade och även hunnit med att personligen besöka företagen.

I mitten av november samlas samtliga deltagare i Mistra Innovation för en resultatdag. Liknande träffar kommer sedan att anordnas årligen, berättar Lars Frenning – ”det finns mycket att lära av varandras projekt”.

För små och medelstora företag som vill utveckla miljöanpassade produkter kommer en ny chans att medverka i Mistra Innovation. I januari nästa år sker en andra utlysning.  Sommaren 2013 fattas beslut om vilka ytterligare projekt som beviljas stöd.

KONTAKT
Lars Frenning, programchef Mistra Innovation, Chalmers tekniska högskola 070-243 04 06, lars.frenning at chalmers.se
Malin Lindgren, kommunikationsansvarig Mistra, 0761123700, malin.lindgren@mistra.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera