Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 november 2012

Ny forskning om Philip Roths författarskap

Örebroforskaren Roger Edholm visar hur Philip Roth i sina böcker inte suddar ut gränsen mellan fakta och fiktion, utan tvärtom är beroende av att läsaren kan se skillnaderna och förstå texten utifrån givna regler och förväntningar för fiktion och icke-fiktion.

Roger Edholm har i sin doktorsavhandling vid Örebro universitet fokus på de fem så kallade Roth-böckerna av den amerikanske författaren: The Facts: A Novelist’s Autobiography, Deception, Partimony: A True Story, Operation Shylock: A Confession och The Plot Against America. Böckerna gestaltar hur en författare omvandlar sitt liv till litteratur och dessutom ställer frågan om vad det innebär att skriva om sitt liv.

– I tidigare forskning har böckerna oftast behandlats som en enhetlig kategori av texter som sägs sammansmälta fiktion och icke-fiktion, säger Roger Edholm.

– Jag vill i min avhandling visa hur böckerna tvärtom inbjuder till olika sorters läsningar. För att vi ska förstå böckerna är vi beroende av att kunna göra en tydlig skillnad mellan fiktion och icke-fiktionella inslag. Jag försöker visa hur författare som Philip Roth har möjlighet att skapa en sorts ”gräns-estetik”.

KONTAKT
För mer information kontakta Roger Edholm
E-post: roger.edholm@oru.se
Telefon: 019-303476

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera