Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 oktober 2012

Dyngbaggar i silikonstövlar avslöjar het flykt

Sydafrikanska dyngbaggar har kommit på en helt egen strategi för att undfly solens hetta. De använder sina dyngbollar som en slags luftkonditioneringsapparat. Detta har forskare från bland annat Lunds universitet upptäckt genom att sätta små silikonstövlar på dyngbaggarnas framfötter.

Marktemperaturen på den afrikanska savannen kan ligga på upp till 60 grader mitt på dagen. Den brännheta sanden utgör ett problem för många av djuren som lever där, särskilt för små insekter som tillbringar sina liv nere på sandens yta. En del insekter söker skydd i skugga eller klättrar upp på exempelvis grässtrån för att undfly den värsta hettan.

Men de sydafrikanska dyngbaggarna har kommit på en helt egen strategi. De klättrar helt enkelt upp på toppen av sin ihoprullade måltid, en boll av dynga. Dyngbollen kan nämligen fungera som en slags luftkonditioneringsapparat. Den färska dyngbollen består av fuktig avföring från ett större däggdjur. När fukten i dyngbollen avdunstar i hettan blir effekten att själva dyngbollen kyls ner.

– Dyngbaggarna klättrar upp på toppen av sin dyngboll när deras huvud och framben blivit överhettade i värmen, säger Jochen Smolka, forskare på biologiska institutionen vid Lunds universitet, som genomfört studien tillsammans med forskare från både Lund och Sydafrika.

Dyngbaggens huvudsakliga intresse i dyngbollen är att äta upp den, men den lilla baggen har alltså även kommit på att man kan svalka sig på bollens topp. Detta har Lundaforskarna lyckats visa genom att studera dyngbaggarnas beteende i olika experiment. Dyngbaggar på varm sand klättrade upp på sin dyngboll sju gånger oftare än dyngbaggar som rullade sina bollar på svalare sand. I ett annat experiment satte forskarna ett slags silikonstövlar på framfötterna på ett antal dyngbaggar för att skydda fötterna från värmen. Resultatet visade att dyngbaggar med silikonstövlar inte klättrade upp på bollarna lika ofta.

– Vår undersökning visar att insekter använder sofistikerade sätt för att reglera kroppstemperaturen. Evolutionen har en otrolig förmåga att utnyttja befintliga material till nya funktioner, säger Jochen Smolka.

Det är inte alla arter av dyngbaggar som rullar iväg sina måltider i form av dyngbollar; endast cirka tio procent av dem uppvisar ett sådant beteende. Anledningen till att de rullar iväg dyngbollarna från högen med dynga är att få äta i fred, utan konkurrens från andra baggar.

Den aktuella studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera