Artikel från Jönköping University

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 oktober 2012

Lära hela livet – ny bok om ett aktivt åldrande

De äldre i samhället är fler och piggare än någonsin. Många vill inte sluta jobba vid 65 år, men samtidigt kanske man vill jobba vidare på nya sätt. I boken “Leva hela livet” från nätverket ActivAge vid Högskolan i Jönköping berättar kända och okända personer om sin syn på livet på äldre dar.

I boken finns 15 berättelser av bland andra Amelia Adamo, Lennart “Aktiestinsen” Israelsson, Bodil Jönsson, Lisa Larson och Martin Lönnebo. Berättelserna har alla sin egen karaktär, vissa bävar inför den dagen då arbetslivet tar slut medan andra välkomnar friheten och ett liv utan krav.

– Boken ska ge inspiration till att diskutera det nya åldrandet och reflektera över betydelsen av arbete och lärande hela livet. Inom nätverket ActivAge vill vi öka kunskaperna om äldres lärande utifrån åldrandets delvis nya fokus, möjligheter och utmaningar, säger Cecilia Bjursell, forskare vid Högskolan för lärande och kommunikation och redaktör för boken tillsammans med Svante Hultman.

Målgrupper för boken är utbildningsrepresentanter på områden där det är viktigt att studenterna reflekterar över sin syn på åldrande och vad detta innebär i yrkesutövningen, arbetsgivare som vill få kunskap och erfarenhet från den äldre generationen i sin verksamhet, anställda i vård och omsorg som kommer i kontakt med äldre och vill diskutera och förändra attityder, samt även privatpersoner som vill inspireras och reflektera över sin egen situation.

ActivAge består av Encell (Nationellt centrum för livslångt lärande) vid Högskolan för lärande och kommunikation, Institutet för gerontologi vid Hälsohögskolan och Qulturum (ett centrum för utveckling och förbättringsarbete) inom Landstinget i Jönköpings län.

Läs mer om “Lära hela livet” och ActivAge på www.activage.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera