Artikel från Linnéuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 oktober 2012

Ny metod för läkemedelsutveckling lanserad

Efter flera års utvecklingsarbete lanserade Kalmarbaserade Transientic Interactions AB en ny metod (WAC) för preklinisk läkemedelsutveckling. Metoden har utvecklats i samarbete med forskare på Linnéuniversitet. Lanseringen gjordes i samband med Professor Sten Ohlsons föredrag på den vetenskapliga läkemedelskonferensen FBLD i San Fransisco, USA.

När läkemedelsföretag försöker hitta nya läkemedel screenar man mängder av substanser. De kan röra sig om 10 000– 500 000 ämnen per screening. En ny och effektivare metod för så kallad fragmentbaserad screening lanserades av Transientic Interactions AB i San Fransisco 23-26 september.

Metoden har utvecklats i samarbete med forskare på Linnéuniversitet. Professor Sten Ohlson och Professor Roland Isaksson har lett arbetet som pågått i flera år. Partners i utvecklingsarbetet har även varit AstraZeneca och Agilent. Projektet som inledningsvis finansierades med medel från KK-stiftelsen blev årets projekt 2009.

Konferensen FBLD, Fragment Based Lead Discovery hålls vartannat år denna gång i San Fransisco. Deltagare fanns från hela världen. Många värdefulla kontakter knöts och Prof. Sten Ohlsons föredrag blev väldigt uppmärksammat.

– Detta är den största nyheten på konferensen och kommer att påverka hur vi kommer att utveckla läkemedel framöver, sa en deltagare från Storbritannien.

Doktoranderna Elinor Meiby och M-D Duong-Ti presenterade var sin poster som många visade stort intresse för.

– Vi har flera konkreta samtal med företag som vill lägga beställningar hos oss som ett direkt resultat av lanseringen på konferensen säger Lennart Pedersen, Ordförande för Transientic Interactions AB.

– Kunderna upplever framförallt snabbheten och den högre effektiviteten som de största fördelarna med WAC (Weak Affinity Chromatography metodens namn), fortsätter Lennart Pedersen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera