Artikel från Göteborgs universitet
25 september 2012

Yoga och meditation hjälper patienter med hjärntrötthet

Yoga och meditation kan hjälpa patienter som drabbats av extrem hjärntrötthet, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. “Vi är överraskade över resultatet. Trötthet och stress minskade markant och vi såg en signifikant förbättring under bara åtta veckor”. Det säger Birgitta Johansson, specialist i neuropsykologi.

Personer som drabbas av hjärnskada till följd av kraftigt våld mot skallen eller en stroke drabbas nästan alltid av så kallad hjärntrötthet, vilket visar sig som ökad känslighet för stress, minnesproblem och koncentrationssvårigheter.

Den typiske patienten med hjärntrötthet har svårt att ta initiativ, drabbas av sömnproblem, är gråtmild och känslig för ljud och ljus.

Hittills har det inte funnits någon bra behandling mot extrem hjärntrötthet. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, låtit en grupp patienter testa så kallad mindfulness-baserad stressreduktion, som utgår från yoga, meditation och så kallad kroppsskanning.

Resultaten är positiva:

– Meditation är bra hjärnvila för den här gruppen patienter eftersom det är en träning i koncentration, i att rikta fokus på här och nu och inte låta sig störas av bruset runtomkring. Patienten lär sig fokusera på sin andning, säger forskaren Birgitta Johansson som lett studien:  

– Vår studie visar att mindfulness kan bli en viktig pusselbit i behandlingen av patienter som lider av svår mental uttröttbarhet efter skallskada eller stroke.

I studien har meditationsövningarna specialanpassats för gruppen: patienterna behöver ha ett lugnare tempo och repetera flera gånger, och det är mycket viktigt att ha en kompetent och välutbildad lärare i mindfulness, förklarar Birgitta Johansson.

Birgitta Johansson och hennes forskarkollegor har i en uppföljande studie konstaterat att strokepatienterna klarar att fortsätta träna mindfulness på egen hand, men att det är bättre att träffas i grupp en gång i månaden.

– En dröm är att kunna göra detta via internet, då skulle vi nå fler och kunna garantera den goda kompetensen, säger hon.

Studien “Mindfulness-based stress reduction (MBSR) improves long-term mental fatigue after stroke or traumatic brain injury” publiceras i International Brain Injury Associations vetenskapliga tidskrift Brain Injury.

I studien medverkar förutom Birgitta Johansson, fil.dr och specialist i neuropsykologi även Lars Rönnbäck, professor och överläkare i neurologi vid Sahlgrenska akademin och Helena Bjuhr, psykolog och lärare i mindfulness.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera