Tema

VTI levererar virtuell modell av testanläggningen AstaZero

När den unika trafiksäkerhetsanläggningen AstaZero utanför Borås står klar 2014 kommer det att vara en av de första anläggningarna i världen som är helt inriktad på tester och forskning kring aktiv säkerhet. VTI har på uppdrag av AstaZero utvecklat en virtuell modell av en del av anläggningen.

– Med modellen vi skapat kommer AstaZero att kunna planera sina provkörningar på banan redan innan den är färdigställd. Vi är jätteglada att de valt oss som leverantör och att de kommer till vår simulatormiljö i Göteborg för att göra sina provkörningar, säger Jonas Jansson, forskningschef på VTI.

– På sikt kommer vi att lägga in hela anläggningens olika miljöer för att kunna simulera i tidiga faser inom forskning och utvecklingsarbetet. Detta är ett led i att öka tillgängligheten till banan redan innan den fysiska provningen startar, säger Pether Wallin, vd för AstaZero.

Det var i slutet på maj i år som det stod klart att trafiksäkerhetsanläggningen AstaZero kommer att bli verklighet. Anläggningen har planerats sedan 2007. Bolaget ägs av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (61 procent) och Chalmers tekniska högskola (39 procent). Ett samspel mellan ett flertal aktörer har möjliggjort att projektet blivit verklighet; AB Volvo, Volvo Car Corporation, Autoliv, Scania, Västra Götalandsregionen, Borås Stad, Test Site Sweden, Vinnova samt Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.

KONTAKT
Huvudkontoret finns i Linköping och lokalkontor i Stockholm, Göteborg och Borlänge.

VTI levererar virtuell modell av testanläggningen AstaZero

 lästid ~ 1 min