Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 september 2012

Dansgruppen Nomo Daco samarbetar med Arkitekthögskolan

Dansgruppen Nomo Daco beviljades i dag 600 000 kronor av Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott för projektet Staden. Det omfattar ett samarbete med Arkitekthögskolan, det lokala konstlivet, ideella föreningar samt konstnärer verksamma i Danmark, Frankrike, Vietnam och Turkiet.

Dansgruppen Nomo Daco vill med projektet Staden skapa ett allkonstnärsverk med nya kopplingar mellan design, arkitektur och scenkonst. I fokus står frågan vad en stad är och kan vara och verkligheten i Umeå. Projektet har en kärna med ett stort allkonstnärsverk som visas i Umeå under en vecka, men det ska även bestå av individuella moduler som under året visas på olika orter i regionen.

Ska bli en ny upplevelse
Varje del kan vara fristående, med fem delar som kan spelas i regionen på mindre scener och i alternativa scenrum. Dessa delar kan de internationella konstnärerna ta med hem och visa i sitt hemland. Under skapandeprocessen genomförs dessutom öppna visningar, workshops och föreläsningar.

– Det här är ett stort och spännande projekt där vi kommer att ge Umeåpubliken något de aldrig tidigare upplevt, säger Tove Skeidsvoll, koreograf och dansare i danskollektivet Nomo Daco.
Halva summan först

Samarbetet med Konstnärligt campus och Arkitekthögskolan ska bland annat utmynna i att en stor scenbild byggs upp på Konstnärlig campus. Dessutom finns en arkitekt med i det konstnärliga teamet för föreställningen. Nomo Daco söker pengar även från Kulturrådet och andra finansiärer. Kulturhuvudstadsutskottets beslut blev att 300 000 kr utbetalas under 2013 och lika mycket under 2014, efter godkänd rapportering till Umeå2014.

 
KONTAKT
Katrin Sten, Arkitekthögskolan
090-786 59 76
Katrin.sten@arch.umu.se

Sven-Olov Edvinsson (C)
vice ordförande kommunstyrelsens kulturhuvudstadsutskott Umeå kommun
070-602 66 34
sven-olov.edvinsson@umea.se

Tove Skeidsvoll
koeograf och dansare, Nomo Daco (Northern Movement Dance Company)
070-255 72 63
tove@nomodaco.com

Claes Björnberg
presskommunikatör Umeå kommun
090-16 13 43
070-775 99 11
claes.bjornberg@umea.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera