Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2012

Hjärnforskare får innovationsbidrag från Europeiska Forskningsrådet

Hjärnforskaren Deniz Kirik mottar ett proof of concept-anslag från Europeiska Forskningsrådet. Målet är att ta nästa steg för att med genterapi utveckla en mer flexibel behandling för de skiftande symptom och behov som karaktäriserar neurodegenerativa sjukdomar.

År 2009 fick professor Deniz Kirik ett betydande Starting Grant-anslag över fem år från Europeiska Forskningsrådet. Projektet syftar till att utveckla avancerade tekniker för cell- och genterapi vid Parkinsons sjukdom.

– Proof of concept-anslaget är en mycket spännande spin-off och ett direkt resultat av bidraget vi fick under 2009. Pengarna, 150 000 euro, ska gå till att lägga fram en affärsplan tillsammans med experter på området, hantera patent och skaffa licenser. Anslaget sträcker sig över ett år och vi hoppas att vi nästa år kommer ha en stark marknadsmässig strategi att presentera för våra potentiella investerare. Min förhoppning är att den här typen av initiativ ger oss en snabbare väg till kliniken, berättar Deniz Kirik.

Upptäckten som föranlett innovationsbidraget avser finjustering av behandling genom genterapi. I ett exempel, rörande Parkinsons sjukdom, används genterapi för att transportera små, ofarliga virus innehållande dopamininducerande enzymer till den sjuka delen av hjärnan för att återställa produktionen av signalsubstansen dopamin. Ett återkommande problem för forskargruppen har varit att genterapins effekter, efter operationstillfället, inte kunnat anpassas till en sjukdomsbild som ständigt förändras.

– Bidraget ger oss de ekonomiska musklerna för att ta forskningsfynd med unik potential ett steg närmare läkemedelsindustrin, och i förlängningen patienten. Proof of concept-anslaget är också det enda bidraget av detta slag som går till Sverige i år och det är naturligtvis mycket inspirerande för det fortsatta arbetet, säger säger Deniz Kirik.

Projektet: A novel mechanism to regulate gene expression in the brain.

ERC Starting Grant, 2009: Cell and gene therapy based approaches for treatment of Parkinson’s disease: From models to clinics, TREATPD.

Nedladdningsbar bild på Deniz Kirik, sök på Kirik i LU bildbank:
https://bildweb.srv.lu.se/

Kontakt:
Deniz Kirik; Professor i neurovetenskap och forskningsledare för BRAINS Unit vid Lunds Universitet, Tel: 046-222 05 64, Mobil arbete: 0733-822586, Deniz.Kirik@med.lu.se
Hemsida Forskargrupp: http://www.med.lu.se/expmed/brains

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera