Tema

Forskningsprojekt vid MDH bidrar till miljövänlig produktion

Forskare vid Mälardalens högskola (MDH) har tagit fram nya metoder för hur företag kan arbeta mer miljövänligt i produktionen. De nya metoderna gör det möjligt att sänka utsläppen och minska energianvändningen.

– Inom forskningsprojektet Green Production Systems har vi tagit fram ett enkelt miljöförbättringsverktyg som kan integreras i företagets befintliga ledningssystem, säger Monica Bellgran, initiativtagare till projektet och professor inom produktionsutveckling vid Mälardalens högskola.

Bakgrunden till projektstarten 2009 var att bredda engagemanget och skapa förutsättningar för att hela organisationen ska ha möjlighet att delta i miljöförbättringsarbetet. Visionen med projektet har varit att utveckla miljövänliga produktionssystem genom till exempel minskade utsläpp och lägre energianvändning som konkurrensmedel för svensk fordons- och tillverkningsindustri. Den 6:e september lanseras ett av projektets mer handfasta resultat: en handbok för miljöförbättring – Green Production Map.

– Vårt mål var att få upp miljöfrågorna på produktionsagendan, vilket vi lyckats bra med. Det har varit stort intresse från både de medverkande företagen och andra företag som vill använda sig av våra metoder. Vi kommer fortsätta att arbeta inom området, t ex genom det nya forskningsprojektet Memiman där vi fördjupar oss inom hantering av restmaterial, säger Magnus Wiktorsson, docent inom produkt och processutveckling vid Mälardalens högskola.

Vinnova har finansierat Green Production Systems genom det fordonsstrategiska forsknings- och innovationsprogrammet FFI – Hållbar produktion med 2,7 miljoner kronor. De samverkande företagen All-Emballage, Haldex AB, Saab Automobile, Volvo Construction Equipment och Volvo Technology finansierar med närmare 4 miljoner kronor.

Avslutningskonferensen av Green Production Systems sker den 6 september. I anslutning till denna kommer den nya forskarskolan Innofacture att invigas.

Forskningsprojekt vid MDH bidrar till miljövänlig produktion

 lästid ~ 1 min